Пт, 2024-03-29, 14:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:23
МінАгро хоче скасувати маркування ГМО для "чистих" продуктів
Інші останні Економічні новини
Уряд пропонує скасувати маркування продуктів, які не містять генетично модифікованих організмів, повідомив на брифінгу міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, пише УНІАН.

За словами міністра, Кабмін схвалив законопроект, який передбачає, що виробники продуктів без вмісту ГМО мають право не вказувати цього факту на упаковці.

"Сьогодні ми розглянули і ухвалили законопроект, який передбачає нові умови і вимоги до маркування продуктів харчування, що стосуються наявності в ній генно модифікованих організмів. Той колапс, який існував, коли необхідно було маркувати факт відсутності в продукції ГМО, буде ліквідований", - повідомив Присяжнюк.

Документом передбачається, що харчові продукти, в яких міститься ГМО, у тому числі до 0,9%, буде обов'язково промарковано.

Як повідомив Присяжнюк, законопроект буде найближчим часом передано на розгляд Верховної Ради.

У лютому 2012 року Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів".

Закон передбачає, що суб'єкти господарювання, які вперше вводять в обіг продукцію, яка містить ГМО або отримана з їхнім використанням, складають у довільній формі письмову декларацію, в якій в обов'язковому порядку зазначаються відомості про суб'єкт господарювання, що така продукція містить ГМО або отримана з їхнім використанням, а також наводиться номер такої продукції в Державному реєстрі ГМО.

"Якщо виявиться, що в продукті є ГМО, а маркування немає, відповідальність буде нести виробник", - сказав Присяжнюк.

У переліку складових харчового продукту після найменування кожного інгредієнта з тих, що містять ГМО або вироблені з їхнім використанням, у дужках дописується "генетично модифікований", "містить генетично модифікований організм" або "вироблений з генетично модифікованого організму" із зазначенням найменування організму або до кожної такої складової робиться виноска.

За порушення закону передбачений штраф до 3400 грн. Для великих компаній це ніщо і очевидно, що у виробників немає бажання "світити" ГМ-продукт, адже його привабливість для покупця суттєво знизиться.

На думку віце-президента Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, скасування обов'язкового маркування свідчить, що за три роки закон так і не почав працювати, сьогодні на прилавках немає товарів з червоним значком "Містить ГМО", лише із зеленим "Без ГМО". Хоча в багатьох дешевих ковбасах, кондвиробах міститься 15% і більше ГМ-сировини, насамперед сої, пише газета "Сегодня".

Контролюючі органи (Держспоживстандарт) і раді б контролювати, та нема за що - коштів на це виділяється мізер.

А ось аналітик консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник вважає, що скасування обов'язкового маркування корисна для покупців.

"Ті, у кого продукти чисті, залишать напис "Без ГМО", адже добровільно його наносити закон не забороняє, та й етикетки міняти не треба. А ось з продуктів з ГМО маркування точно приберуть", - переконана аналітик.

У липні 2009 року Кабмін підвищив рівень допустимого вмісту ГМО у продуктах з 0,1% до 0,9%. Продукти, вміст ГМО в яких вище 0,9%, підлягають маркуванню.

Раніше повідомлялося, що Міністерство аграрної політики та продовольства розпочало масову перевірку насіння, яке виробляється та імпортується українськими компаніями, щодо генетичних модифікацій. Такі дії пов'язані зі скандалом, що розгортається у Європі через дослідження французьких науковців з університету Кана (північ Франції), які довели зв'язок між онкологічними захворюваннями та продуктами з ГМО.

Довідка

У 2010 році Міністерство охорони здоров’я розробило перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО), і після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади його затвердили на рівні уряду.

Згідно з відповідним наказом, до списку увійшли: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, рис, а також продукти, отримані або виготовлені з їх застосуванням. Крім того, контролю підлягають продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому переліку, інші харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, також зазначених у цьому переліку , закваски, дріжджові культури і продукти, які містять такі складники.

У грудні 2011 року Держкомпідприємництва погодив проект постанови, що передбачає маркування продуктів навіть у разі найменшого вмісту в них трансгенів. Згідно з ним, інформувати споживача про наявність у продукті необхідно навіть при найменшій частці ГМО.

У травні 2012 року Міністерство аграрної політики та продовольства України оприлюднило законопроект, в якому, до прикладу, пропонується запровадити заборону обігу харчових продуктів, вироблених із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 994 | Додав: adminA | Теги: чистих продуктів, ГМО, МінАгро | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]