Чт, 2024-03-28, 21:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:05
Мінфін очікує транш від МВФ на початку лютого
Інші останні Економічні новини

  Міністр фінансів України Олександр Данилюк очікує отримання чергового траншу кредиту від Міжнародного валютного фонду у сумі близько 1 мільярда доларів на початку лютого, повідомляє агентство Reuters з посиланням на інтерв'ю міністра в Давосі (Швейцарія) в рамках Всесвітнього економічного форуму, пише УНІАН.

Експерт: отримання Україною траншу МВФ в лютому 2017 року - малоймовірно

"Ми плануємо отримати близько 1 мільярда доларів", - сказав міністр.

Данилюк підкреслив, що Україна продовжує реформувати економіку в рамках програми з МВФ, щоб отримати чергові транші кредиту, включаючи ухвалення держбюджету на 2017 рік з допустимим дефіцитом 3% ВВП. За його словами, також очікується отримання гарантій від США, проте міністр не озвучив подробиць.

Раніше президент України Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу Bloomberg у Давосі заявив, що Україна розраховує отримати транш МВФ вже найближчими тижнями, оскільки до кінця 2016 року наша країна виконала всі умови попереднього меморандуму з Фондом.

У свою чергу, прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що Україна продовжує переговори з МВФ.

Як повідомлялося, Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування (EFF) обсягом 17,5 мільярда доларів у вересні 2016 року – після більш ніж річної перерви. За цією програмою наша країна отримала три кредитних транші загальним обсягом 7,62 мільярда доларів.

У Міністерстві фінансів очікують, що засідання Ради директорів в Україні відбудеться наприкінці січня. У самому Фонді зазначали, що точної дати засідання ще немає, однак Рада директорів збереться для обговорення програми реформ з Україною "найближчими тижнями".

Експерт: отримання Україною траншу МВФ у лютому 2017 року - малоймовірно

Виходячи з опублікованих на даний момент даних, отримання Україною траншу МВФ у лютому 2017 року – малоймовірно. Таку думку висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак в коментарі ГолосUA.

"Опубліковані нещодавно нові умови отримання кредитних грошей від МВФ потребують досить тривалого часу для своєї реалізації, однак, якщо говорити про шанси на отримання кредиту в лютому місяці, то він, хоч і невеликий, але є. Однак це пояснюється не економічними показниками, а можливими політичними домовленостями, оскільки іншої причини подібних заяв Данилюка я не бачу", - зазначив експерт.

За словами Новака, також необхідно розуміти, що на сьогодні Україна гостро не потребує цього мільярду доларів, проте отримання цих грошей є своєрідною демонстрацією західним партнерам, що Україні все ще можна довіряти і в нашому стані все ще можна надавати фінансову підтримку.

"Сама сума траншу для України не особливо важлива. Для нашої країни важливим є сам факт продовження співпраці з МВФ. Ми, на сьогодні, є країною з підвищеними ризиками і, якщо з нами перестане працювати Міжнародний валютний фонд, то весь світ також перестане співпрацювати", - підкреслив він.

В цілому економіст впевнений, що кредитні гроші Україна отримає в будь-якому випадку. Головними питаннями досі залишаються - "Коли?" і "На яких умовах?". Однак вірити в те, що це може статися вже в лютому 2017 року, не варто, вважає Новак.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 722 | Додав: adminA | Теги: Мінфін, 1 млрд доларів траншу МВФ, початок лютого | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]