Пт, 2024-03-29, 10:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:12
Мінфін прогнозує курс 24 грн/дол і зростання ВВП на 2%
Інші останні Економічні новини

Міністерство фінансів закладає на наступний рік курс національної валюти на рівні 24,1 грн/дол. Зростання ВВП планується на 2%, інфляція в середньому – 12%. Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Ми заклали у бюджет макропрогноз, який був поданий Міністерством економіки та узгоджений з Міжнародним валютним фондом. Це зростання ВВП - 2%, інфляція в середньому - 12%, курс - 24,1 грн/дол.", - сказала вона.

Яресько зазначила, що дотриматися прогнозних показників можливо за умови скорочення дефіциту бюджету.

"Я думаю, зможемо (дотриматися прогнозних показників - ред.), якщо ми зараз будемо триматись за макроекономічну і фіскальну політику, яка нам дозволила досягти економічної стабільності. Тобто якщо і далі будемо скорочувати дефіцит, і тим самим зменшувати інфляцію. Якщо і далі будемо жити тими надходженнями, які в нас є, і не обіцяти щось, чого у нас немає. За цих умов, я впевнена, що разом ми - уряд, президент, Національний банк - зможемо забезпечити Україні підстави до стабільності гривні", - наголосила міністр.

При цьому Яресько повідомила, що Податковий кодекс, який пропонуватиме уряд, абсолютно готовий.

"Плануємо, буде поданий до Верховної Ради разом із оновленим проектом бюджету на 2016 рік. Таким чином, ми запропонуємо зміни до податкового законодавства й одночасно покажемо, як ми заплатимо за ці зміни", - зазначила вона.

Банківська система України працює стабільно, а уряд і Національний банк роблять усе необхідне для підтримки роботи банків, заявила Яресько, пише УНІАН.

"Можу заспокоїти населення і заявити, що уряд, президент, Національний банк - всі працюють на стабільність і ефективність системи. І дуже важливо зараз, щоб ми починали розглядати законопроекти, в тому числі з податкової реформи, щоб ми повернулися в програму реформ МВФ, щоб ми виконали всі свої зобов`язання й змогли залучати різні джерела (фінансування – ред.)", - сказала міністр.

На її думку, зараз "не той момент, коли потрібно гальмувати або ускладнювати економічні процеси", в тому числі застосовуючи паніку й заяви про нібито націоналізацію будь-яких банків. Зокрема, відповідаючи на запитання про те, чи правильно забирати гроші з банків, Яресько сказала: "Ні, навпаки, ми почистили банківську систему, і ті банки, які працюють, вони стабільні".

Як повідомлялося, у рамках процесу очищення банківської системи НБУ за 2014 рік і неповний 2015 рік визнав неплатоспроможними 62 банки. За інформацією регулятора, основною причиною втрати банками платоспроможності в більшості випадків було надмірне кредитування пов`язаних компаній і неповернення цих кредитів.

Цього року НБУ зобов`язав банки надати пакети документів про своїх реальних власників і контролерів у рамках Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов`язаних із банком осіб", що набув чинності з 8 березня

Згідно з оновленим законодавством, до власників істотної участі, крім акціонерів із часткою понад 10% у капіталі, належать особи, які, незалежно від належного їм пакета акцій, можуть значно впливати на управління або діяльність банку.

За оцінками НБУ, розкриття реальних власників українських банків допоможе Фонду гарантування вкладів фізосіб і правоохоронним органам визначити відповідачів за позовами до банків і притягати їх до відповідальності за доведення банку до банкрутства.

У жовтні цього року НБУ оприлюднив перелік із 48 банків із непрозорою структурою власності, які в разі нерозкриття інформації про реальних власників у встановленому регулятором порядку можуть бути визнані проблемними.

Соцстандарти у 2016 році буде підвищено на 12%, - голова Мінфіну

Соціальні стандарти у 2016 році буде підвищено на 12% відповідно до прогнозованого рівня інфляції, заявила міністр фінансів Наталя Яресько під час Години запитань до уряду у Верховній Раді.

"Там (у проекті бюджету – ред.) є дворазове підвищення соцнорм - 1 травня і 1 грудня до 12% у цілому, що дорівнює інфляції в наступному році", - сказала вона.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів ініціював підвищення з 1 вересня мінімальних зарплат і пенсій в Україні і передав до парламенту відповідні зміни до державного бюджету для подальшого затвердження. Одним з джерел коштів, як наголошували у Кабміні, стала детінізація економіки.

З 1 вересня підвищення зарплат і пенсій торкнулося всіх українців, зайнятих як у бюджетній сфері, так і в корпоративному секторі. Мінімальна зарплата з 1 вересня становить 1378 грн. Підвищення пенсій також відбулося з 1 вересня. Мінімальна пенсія становить 1074 грн.

Відповідно до закону про держбюджет, мінімальна зарплата в Україні була встановлена на рівні 1218 грн.

Таким чином, підвищення соціальних норм за різними групами становило від 13% до 18%.

Мінфін подасть проект держбюджету на 2016 рік за кілька тижнів, – Яресько

Міністерство фінансів України планує подати проект державного бюджету на 2016 рік за "кілька тижнів", оскільки бюджетний процес безпосередньо пов`язаний з узгодженням податкових змін. Про це повідомила Наталія Яресько в ході міжнародного інвестиційного форуму, організованого CFA Society Ukraine.

"Ми намагаємося звести цей бюджет з податковою реформою. Сподіваюся, ми зможемо його подати за кілька тижнів", - сказала Яресько.

Як повідомлялося, 14 вересня Кабінет міністрів затвердив законопроект про держбюджет України на 2016 рік і подав його на розгляд Верховної Ради України, але згодом відкликав документ для подальшого доопрацювання.

За інформацією Міністерства фінансів, держбюджет на 2016 рік передбачає дефіцит на рівні 3,7% ВВП, курс гривні на рівні 24,1 грн/дол. і засноване на прогнозі зростання ВВП на 2% за інфляції 12%.

Наразі йдуть консультації щодо бази формування доходів і видатків у частині використання нових податкових норм і правил, які має бути ухвалено до кінця року.

На думку глави уряду Арсенія Яценюка, проект державного бюджету України на 2016 рік і пропонована податкова реформа мають бути узгоджені з ключовим кредитором країни – Міжнародним валютним фондом і відповідати принципам і цілям програми реформ уряду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 963 | Додав: adminA | Теги: 2%, прогноз, Мінфін, ВВП, курс 24 грн/дол | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]