Пт, 2024-04-19, 06:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:23
Мінфін України і кредитори заявляють про продовження переговорів
Інші останні Економічні новини

Українська делегація і спеціальний комітет кредиторів провели детальні дискусії в Сан-Франциско про реструктуризацію українського державного зовнішнього боргу, зазначено у спільній заяві сторін у п'ятницю, 14 серпня.

"Переговори тривають", - ідеться в документі.

Як повідомлялося, цей раунд переговорів розпочався в середу, 12 серпня.

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько анонсувала цю зустріч як "фінальний раунд переговорів про реструктуризацію боргу".

Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами топталися на одному місці з березня до кінця червня. Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, що оцінюється приблизно в $20 млрд, відтермінувати платежі і знизити відсотки. Комітет кредиторів, що представляє чотирьох великих тримачів облігацій на 8,9 млрд доларів, насамперед доводив, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в потрібні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривале відтермінування виплат.

Київ наполягав на списанні, спираючись на параметри програми МВФ, з кінця травня погрожуючи накласти мораторій на виплати, але одночасно запропонувавши в середині червня додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за якими проводитимуться у разі досягнення Україною вищих за прогнозовані показників зростання ВВП.

Переговори були розблоковані після зустрічі за участю Фонду, що відбулася 30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні, в середині липня сторони заявили про досягнення прогресу на переговорах, а на минулому тижні міжнародні ЗМІ повідомили, що кредитори уперше принципово погодилися на списання основної суми боргу, проте лише на 5%, допускаючи списання ще 5% згодом, якщо їхній прогноз швидшого росту ВВП виявиться хибним.

Яресько вже вказала, що вважає таке списання недостатнім, і 4 серпня Україна направила оновлену пропозицію з реструктуризації, суть якої поки що не розголошується. На день пізніше Мінфін погодився на прохання комітету кредиторів перенести на кілька днів зустріч, заплановану на 6 серпня, з метою дати комітету більше часу на підготовку оновленої і поліпшеної пропозиції з реструктуризації боргу. При цьому Мінфін наголосив, що у разі нездатності досягти такої домовленості на початку наступного тижня Україна буде змушена використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування її програми співпраці з МВФ.

Як зазначають експерти, 23 вересня настає термін погашення єврооблігацій України на 500 млн доларів, і у разі рішення Києва вступити в переговори з їхніми тримачами, щоб відкласти погашення, йому необхідно найближчими днями зробити офіційне повідомлення про це або одразу запропонувати умови реструктуризації.

Дотепер Києву вдалося домовитися із зовнішніми приватними кредиторами Укрексімбанку і Ощадбанку про реструктуризацію єврооблігацій та інших зобов'язань на суму відповідно 1,5 млрд доларів і 1,3 млрд доларів. Проте у випадку держбанків ішлося тільки про пролонгацію термінів погашення без списання основної суми боргу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 923 | Додав: adminA | Теги: продовження переговорів, кредитори, Мінфін України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]