Пт, 2024-04-19, 01:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:59
Мінфін: узгодження меморандуму з МВФ - питання кількох днів
Інші останні Економічні новини

Узгодження МВФ і Україною оновленого меморандуму в рамках другого перегляду програми розширеного фінансування EFF є "питанням кількох днів". Про це в інтерв'ю DT.UA заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

"Питання декількох днів. Ми розраховуємо, що голосування виконавчої ради МВФ відбудеться в середині липня. Ми орієнтувалися на ці числа і раніше, зараз нічого не змінилося", - заявив він.

За словами Данилюка, сторони закінчують погоджувати останні технічні деталі.

"Той факт, що ми дійшли згоди на технічному рівні, й те, що найближчим часом підписуємо меморандум, свідчить сам за себе", - заявив міністр фінансів.

Раніше Іван Міклош, старший економічний радник прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, заявив, що Україні, швидше за все, буде потрібно ухвалити більше законів, щоб виконати вимоги МВФ для виділення всієї суми відкладеного ще з минулого року траншу на 1,7 млрд доларів.

"Мета - якщо не отримати весь транш за один раз, то розділити його виділення на дві частини, і отримати першу в липні", - сказав Міклош в інтерв'ю Reuters, назвавши ймовірною суму в 1 млрд доларів.

Данилюк заявляє про "повне взаєморозуміння" з МВФ щодо запланованого 145-мільярдного дефіциту Пенсійного фонду.

"У нас повне взаєморозуміння з МВФ щодо цього. Для нашого уряду виплата пенсій у повному розмірі та соціальний захист громадян дуже важливі, тому Пенсійний фонд одержить потрібне для цього фінансування", - заявив міністр фінансів.

Відповідаючи на запитання про пенсійну реформу, Данилюк анонсував запровадження окремих елементів, але водночас виступив за комплексне рішення з цього питання.

"Ми зараз розпочали бюджетний процес, Пенсійний фонд — це інтегральна складова бюджету. У рамках цього будемо аналізувати його роботу, витрати, враховувати безліч факторів. Я не люблю точкових методів. Коли ти приймаєш ситуативне рішення, його або обходять, у результаті чого бюджет заплатить удвічі більше, або протистояння в суспільстві розпалюється настільки, що це рішення скасовується. Потрібен комплексний підхід, система, яка дозволяє людям відчувати, що вони захищені. Оце важливо. Однак для цього потрібно знизити рівень популізму, менше кидатися різкими фразами, перестати грати на публіку, а просто сісти та попрацювати. Тому що ми зобов'язані надати нашим громадянам нормальні пенсії, а не гасла. Якщо в перспективі система нестабільна, хоч би які точкові рішення ми знайшли, ми будемо продовжувати фінансувати неефективні витрати, а дефіцит і далі зростатиме. Звідки беруться гроші? Від платників податків. Це не варіант", - зазначив міністр фінансів.

Верховна Рада досі ще не розглянула всіх законів, необхідних для рішення МВФ, хоча в уряді розраховували, що це станеться ще до кінця травня.

Як повідомлялося, МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки в березні 2015 року. Перший транш за новою програмою в обсязі 5 млрд дол. Україна одержала 13 березня, другий, на 1,7 млрд дол. – 4 серпня 2015 року.

На поточний момент сторони погодили всі питання щодо другого перегляду програми реформ, обговоривши різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації.

Ряд експертів очікує, що за підсумками засідання Ради директорів Фонду Україна отримає третій транш кредиту, проте він може стати єдиним для нашої країни траншем МВФ цього року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 879 | Додав: adminA | Теги: Мінфін, узгодження меморандуму з МВФ - пита | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]