Пт, 2024-04-19, 15:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:52
Міністри фінансів країн єврогрупи посилили тиск на Іспанію
Інші останні Новини Європейського Союзу
Міністри фінансів країн єврогрупи нині можуть трохи розслабитися. Апогей грецької кризи, як видається, вже позаду. Принаймні поки що. Передумови для одержання другого пакету фінансової допомоги греки виконали, вважає керівник єврогрупи Жан-Клод Юнкер.

"Немає сумнівів, що другу програму допомоги Греції буде схвалено та реалізовано", - сказав він на зустрічі з міністрами фінансів країн єврозони увечері в понеділок 12 березня.

Остаточне рішення очікується не раніше цієї середи, оскільки досі немає підтримки цього від парламентів деяких європейських країн. Серед умов нового рятівного пакету і відмова від боргових вимог з боку приватних кредиторів. Таким чином країна має до 2020 року вийти на рівень боргу 117 відсотків ВВП. Досі точилися розмови про 120,5%.

За словами грецького міністра фінансів Евангелоса Венізелоса, нині 96 відсотків кредиторів підтримують списання боргів. Тепер він очікує, що до цього приєднаються й останні 4%.

"Я налаштований оптимістично щодо широкої участі приватного сектору і щодо повернення Греції до зростання", - заявив грецький міністр.

Іспанський клопіт

Доти, доки Греція економічно оговтається, мине чимало часу. Тепер новим головним болем для ЄС стала Іспанія. Дефіцит держбюджету цієї країни за підсумками минулого року склав 8,5% ВВП. Цього року Єврокомісія вимагає від Мадрида вийти на показник 4,4%. Однак іспанський уряд нині прогнозує 5,8%. Утім, така ситуація не влаштовує Брюссель. Там очікують, як сказав у понеділок увечері єврокомісар з питань валюти Оллі Рен, що іспанський уряд цього року знайде можливість скоротити мінус на 0,5%.

Ця вимога стала несподіванкою. Водночас Іспанія, як сказав напередодні німецький міністр фінансів Вольфганґ Шойбле, точно не стане новою Грецією. Адже помітно істотний прогрес. Його австрійська колега Марія Фектер дотримується іншої точки зору. Вона застерегла, що нові бюджетні правила фіскального пакту не повинні одразу ж зазнавати пом'якшень. За її словами, на бюджетний 2013 рік іспанці не повинні розраховувати на якісь поступки. «Від першого контрольного кроку вимагається суворість, щоб усі знали, що все серйозно», - сказала Фектер. Іспанський уряд повинен до 2013 року знову вийти на максимально дозволену межу дефіциту у 3% ВВП. Це амбітна мета, зауважують оглядачі.

Перманентний порятунок

Тим часом досі не вирішеним залишається питання про розмір рятівного фонду ЄС – теперішнього EFSF та наступного постійного ESM, котрий має його замінити. Дехто виступає за розширення фонду. Зокрема, цього хочуть низка країн, європейських інституцій та МВФ. Водночас Німеччина налаштована проти подальшого збільшення. Їй би довелося бути найбільшим платником цього фонду.

Так само європейські міністри досі дискутують стосовно податку на фінансові трансакції. Німецький міністр фінансів Ворльфганґ Шойбле волів би бачити його у всіх країнах Євросоюзу. Однак незгодних вистачає як в єврозоні (Люксембург та Ірландія), так і за її межами (Швеція та Великобританія).

Крім того, дедалі актуальнішим стає питання наступного керівника єврогрупи, адже Жан-Клод Юнкер має скласти свої повноваження в червні цього року. На думку Вольфганґа Шойбле, наступником Юнкера та такій впливовій посаді має стати представник країни з найкращим рейтингом - ААА. Крім Люксембургу до цього переліку належать Німеччина, Фінляндія та Нідерланди.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1024 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]