Ср, 2024-04-17, 01:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:21
Міністри передумали йти з Кабміну. Окрім Абромавичуса
Інші останні Офіційні новини

На позачерговому засідання уряду в четвер, 4 лютого, міністри, які раніше подали заяви про відставку, повідомили про готовність відкликати свої заяви.

Так, звільнятися передумали міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, міністр інформаційної політики України Юрій Стець, міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі та міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Однак міністри висунули низку умов, за яких вони готові продовжувати свою роботу в уряді.

"По-перше, я проти деструктивного тиску на процес здійснення реформ, як з боку фракцій, так і окремих депутатів. Друге - я буду наполягати на завершенні всіх розпочатих процесів у сфері дерегуляції, реформи продовольчої безпеки, земельної реформи, прозорої приватизації, оновлення кадрового потенціалу та подальшої боротьби як з російською економічною агресією, що виражається в ембарго, так і в продовженні нашої успішної євроінтеграції", - заявив міністр Павленко.

Своєю чергою міністр інфраструктури Пивоварський додав, що до попередніх принципів, які висловили його колеги, він хотів би додати необхідність дотримання ще двох умов: перше - справедливі зарплати для державних службовців, друге - перехід на нові прозорі умови держзакупівель, які треба закріпити законодавчо.

Голова Міністерства інформаційної політики України Юрій Стець під час свого виступу, у якому заявив про відкликання заяви про відставку, також назвав свої умови. Так, він наполягає на максимальній публічності представників влади: "Акцентую увагу на тому, що всі державні органи влади повинні проводити свої засідання публічно, у прямому ефірі. Щомісяця, представники всіх органів влади, в тому числі і ті, які сидять тут, повинні звітувати про свій орган влади".

Також Стець вимагає, аби "всі телефонні розмови, а також особисті зустрічі з представниками політичних сил, народними депутатами та представниками бізнес-структур фіксувалися в окремому журналі і на першу ж вимогу ЗМІ надавали (цю інформацію – ред.) в публічний доступ".

Глава Мінінформполітики також закликав чиновників у разі наявності фактів тиску з боку бізнес-структур чи політичних сил на представників Кабінету міністрів з метою лобіювання кадрових питань або власних бізнес-інтересів, а також в разі втручання в роботу органів державної влади, негайно інформувати про це українські та закордонні ЗМІ.

Своєю чергою, міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі під час виступу заявив, що готовий "боротися за майбутнє цієї країни" і зазначив, що під час його річного керівництва МОЗ України "не дали вкрасти за рахунок передачі закупівель міжнародним організаціям мільйони гривень".

"Я не хочу це кидати, я хочу, щоб Україна жила як нормальна, цивілізована європейська країна, щоб тут не крали, чи не заробляли на здоров'ї людей. І я приєднуюся до тих принципів, які вже озвучені (членами Кабміну – ред.) і будуть озвучені", - наголосив він і закликав парламентську коаліцію нарешті ухвалити законопроекти з охорони здоров'я, які 7 місяців перебувають у парламенті без розгляду.

Разом з тим, голова МЕРТ України Айварас Абромавичус, який подав у відставку 3 лютого, на засіданні Кабінету міністрів був відсутній.

Однак після позачергового засідання Кабміну прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі повідомила, що Абромавичус не відкликатиме свою заяву про відставку.

"Він в цьому участі не братиме, - повідомила прес-служба.

Як повідомляється, Абромавичус в четвер зустрівся з міністрами і прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком і обговорив питання, пов'язані з його відставкою, але своє рішення не змінив.

Сам Абромавичус пізніше підтвердив свій намір піти з посади.

"Я своє рішення не міняю, заяви не відкликаю. Все дуже добре обдумав і підписав останній документ", - написав він у своєму Twitter.

Нагадаємо, 29 січня 2016 року очільник Мінагропроду Олексій Павленко написав заяву про відставку у зв'язку з рішенням фракції "Самопоміч" про відкликання його з Кабінету міністрів, куди Павленко був призначений за квотою цієї фракції.

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив про рішення піти у відставку у грудні 2015. У грудні заяву про звільнення написав і міністр інформаційної політики Юрій Стець.

Глава МОЗ Олександр Квіташвілі подав у відставку в липні 2015. Однак Верховна Рада його відставку не підтримала.

Як повідомлялося, сьогодні, 4 лютого, президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і спікер парламенту Володимир Гройсман провели зустріч з послами країн "Великої сімки" (G7) і запевнили їх в тому, що будуть докладати спільних зусиль для проведення реформ в країні. Зауважимо, що в ході зустрічі обговорювалася також ситуація з відставкою міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса.

Абромавичус заявив про рішення піти у відставку 3 лютого. Однією з головних причин він назвав тиск і корупційну діяльність з боку народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Ігоря Кононенка, якого ЗМІ також називають "фінансовим поручителем" президента України.

Заступники Абромавичуса також подали у відставку.

Кононенко назвав емоційним рішення Абромавичуса і вважає його спробою перекласти відповідальність за невдачі в роботі МЕРТ.

У Національному антикорупційному бюро України порушили кримінальне провадження щодо заяви міністра економічного розвитку.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв захищати членів Кабміну від тиску, але зазначив, що "відставка - це втеча з поля бою".

Президент України Петро Порошенко зустрівся з Абромавичусом і заявив, що той повинен залишитися на своєму посту. Міністр взяв час на роздуми.

Посли держав Європи, США і Канади також виступили проти відставки Абромавичуса.

Зауважимо, що сам Ігор Кононенко заявив, що знімає з себе повноваження першого заступника голови фракції "Блоку Петра Порошенка" за звинуваченням Абромавичуса на період розслідування. Також Кононенко заявив про готовність скласти мандат нардепа за рішенням фракції, однак, за словами лідера фракції Юрія Луценка, фракція "БПП" не підтримала ініціативу про складання мандата нардепом Ігорем Кононенком. "Якщо НАБУ встановить факти корупції в діях Кононенка, фракція, безумовно піде далі в своїх рішеннях", - додав Луценко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 858 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, Абромавичус, міністри | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]