Пт, 2024-03-29, 11:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:51
Мінкульт звільнений директор музею звинуватив у брехні
Інші останні Культурні новини

Звільнений з посади директора Національного художнього музею Анатолій Мельник називає брехнею аргументи Міністерства культури для його звільнення.

Усі аргументи, які навело міністерство, - неправда, сказав він у коментарі УНІАН.

"Правда те, що я вимагав, аби повернули всі твори мистецтва з урядових кабінетів і коридорів та інших держустанов. Бо це погана практика: за ними ніхто не доглядає, їх усі потім треба реставрувати, а ще гірше – вони просто зникають", - заявив Мельник.

За його словами, перша брехня від міністерства – що звільнення відбулося "за згодою сторін". "Тут відбулася фальсифікація", - сказав Мельник.

"Вони говорять про план... Музей не може говорити про план. Спершу музей повинен бути у відповідності до своїх обов'язків. Він повинен бути відповідно облаштований. Ми неодноразово заявляли, що музей не може працювати, коли взимку температура 8-10 градусів, а влітку - майже 40", - зазначив він.

"Міністерство до цього не прислухалося. Навпаки - в усьому звинувачує мене. Зрозумійте, що перепад температур залежить не від директора музею і не від наукових співробітників. Це залежить від системи опалення. Тому міністр не може звинувачувати будь-кого, якщо він до цього не долучився", - наголосив Мельник.

Він нагадав, що рік тому вийшов указ президента щодо реконструкції Національного музею. Проте міністр Михайло Кулиняк жодного разу не запросив Мельника з цього приводу.

"Тобто він сам порушив указ президента", - зауважив Мельник.

Більше того, за його словами, з 2008 року музей не фінансується, крім зарплати, комунальних послуг, відрахувань й охорони.

"У 2011 році дали 2 мільйони гривень. Ми їх витратили на пожежну сигналізацію, тому що сиділи "на пороховій бочці". І мікроклімат хотіли зробити, але ці кошти – це копійки в порівнянні з тим, що потрібно. Ми не можемо таким локальним шляхом вирішити цілу проблему. Музей потребує цілісної реконструкції. Це зазначено й в указі президента", - сказав музейник.

"Щодо пошкодження іконопису – теж брехня. Усі 12 ікон реставровані. Якщо пошкодження відбулося, то воно відбулося через недосконалу систему опалення, через яку в музеї різкі перепади температур", - наголосив Мельник.

За його словами, з Міністерством культури відбувається якесь просто "аномальне явище".

"Вони запрошують на відповідальні посади абсолютно непрофесійних людей. У мене взагалі складається враження, що вони далекі від культури. Замість культури займаються політикою. Це все, що я можу сказати", - заявив Мельник.

Нагадаємо, з посади директора Національного художнього музею звільнений Анатолій Мельник.

В його кабінет в музеї прийшов міністр культури Михайло Кулиняк з трьома чиновниками міністерства і зачитав наказ про його звільнення.

Наприкінці березня стало відомо, що в стінах українського уряду зникли цінні картини, які належать Національному художньому музею Україні. Загальна вартість зниклих картин становить понад мільйон гривень. Мельник був серед тих, хто відкрито заявив про викрадення, тому повязує своє звільнення саме з цим інцидентом.

В Мінкульті ж розповіли, що його звільнено з посади за невиконання установою основних планових показників діяльності.

Експертиза автентичності картин, які належать Національному художньому музею України та вивішені в Кабміні, завершена.

Про це в ефірі 5 каналу повідомив колишній гендиректор Національного художнього музею Анатолій Мельник, якого було звільнено.

"Сьогодні представляв заступник міністра культури виконуючого обов'язки нового директора. І наш експерт сказала, що у неї вже є інформація про те, що експертиза завершена і вже можна її оприлюднювати", - розповів він.

"Є факт того, що ці твори виконані на початку третього тисячоліття, тобто не більше ніж 20 років тому", - додав Мельник.

Як відомо, музейники заявили, що з Кабміну зникли цінні картини, які виставлялися у стінах уряду, замість двох з них з’явилися фальшивки.

Йдеться про роботи імпресіоніста Миколи Глущенка. Страхова оцінка картини "Дніпровські далі" (1937-го року) - 560 тисяч 700 грн, а картини "Село біля річки" (1951-го року) - 600 тисяч 750 грн.

Міністерство культури ініціювало експертизу автентичності картин.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1070 | Додав: adminA | Теги: Мінкульт, Звільнений директор музею, брехні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]