Вт, 2024-03-19, 11:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:26
Міноборони закидають невдалу АТО і торгівлю зброєю під час війни
Інші останні Новини України

Очільник МВС Арсен Аваков в інтерв'ю "Фокусу" піддав жорсткій критиці міністра оборони Валерія Гелетея, високо оцінив діяльність добровольчих батальйонів, запропонував провести ротацію керівництва АТО і заявив, що наслідки розгрому під Іловайськом можуть бути набагато важчими, ніж видається тепер.

Міністру не припали до душі висловлювання Гелетея про участь добровольців АТО в дострокових парламентських виборах. Гелетей заявив, що справжніх героїв війни у виборчих списках партій немає.

Під час протистояння з РФ Міноборони продає зброю за кордон, в тому числі бойовикам - Тимошенко

"Міністр оборони Валерій Гелетей дозволив собі публічні висловлювання, які дестабілізують мої підрозділи. Мені довелося відповісти так само. Я кілька разів попереджав, щоб він не виносив такі обговорення на публіку. Це чимала кількість людей - близько семи тисяч осіб, які служать добровольцями в армії, Національній гвардії та спецбатальйонах МВС. Зараз вони тримають лінію фронту і повинні знати, що про них хоча б думають добре, бо платять відверто погано - у нас просто немає іншої можливості", - заперечив міністру оборони Аваков.

На його думку, керівництво АТО потребує ротації, навівши як приклад начальника Генерального штабу генерал-полковника Віктора Муженка.

"Це відважна людина, яка має всі якості, необхідні для військового. Але він перебуває у напруженні вже кілька місяців. До того ж, не може одна людина приймати всі військові рішення. Повинна бути ставка. Повинна бути ротація. Повинен бути колегіальний принцип прийняття рішень. І мені здається, що так скоро і буде. А те, що у нас весь силовий блок вимагає посилення та реструктуризації, це абсолютно очевидно", - заявив міністр внутрішніх справ.

За словами Авакова, зараз сформовано і діє 34 добровольчих батальйони територіальної оборони.

"У нас зараз 34 батальйони, сформованих на добровольчої основі... Один з батальйонів ми розформували, хоча він брав участь у боях, були загиблі і поранені. Там відбулися незворотні процеси, за які потрібно карати: мародерство, відсутність дисципліни. Перше дискредитує армію, друге веде до втрат", - розповів Аваков, нагадавши про героїзм добровольців з різних батальйонів.

Відповідаючи на заитання про те, як складаються взаємовідносини між добровольцями, багато з яких були на Майдані, і колишніми співробітниками "Беркута", Аваков пояснив, що на початку воєнних дій виникали-таки конфлікти.

"Конфлікти були в перші кілька місяців, але вони вже в минулому. Фронт і війна обпалюють, прибирають наносне, і людина залишається такою, якою вона є. Ми бачили конфлікти на блокпостах передової лінії, які вичерпувалися вже через день... Тепер є повага за вчинки", - зазначив міністр.

Разом з тим, міністр заявив, що масштаб трагедії під Іловайськом страшніший, ніж прийнято вважати.

Слід зазначити, що самі бійці, які воювали там, вважають, що трагедія сталася через помилки командування.

"Те, що там буде котел, було очевидно навіть мені, цивільній людині. Хоча в той момент нам обіцяли, що ситуація ось-ось вирішиться підкріпленням з боку Збройних сил. І я підкріплював наших хлопців всіма доступними мені засобами", - заявив Аваков.

За словами міністра, для порятунку "Донбасу", який вів напружені бої в самому місті, були направлені батальйони "Миротворець", "Дніпро-1", "Світязь", "Азов".

При цьому "деякі підрозділи Збройних сил на чолі з генералом Литвином кинули фронт і залишили позиції, через що все угруповання в Іловайську опинилося в котлі".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 972 | Додав: admin | Теги: Міноборони, торгівля зброєю, АТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]