Пт, 2024-03-29, 04:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:04
Мінські угоди Савченко привітала й закликала росіян вставати з колін. Порошенко вручив героїні орден. ВІДЕО
Інші останні Новини України

  Президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з льотчицею і народним депутатом Надією Савченко заявляє, що в Україну сьогодні разом із Савченко повернулись надія і тверда віра в нашу перемогу.

"Ми довгих 709 днів переживали, молились, активно діяли, організовували акції протесту та робили все можливе, щоб відбувся цей день, коли в Україну повернулась надія - Надія Савченко та надія і тверда віра у нашу перемогу", - заявив у середу, 25 травня, глава держави.

Президент Порошенко заявляє, що як Україна повернула Савченко, так поверне Донбас і Крим: "Так, як ми повернули Надію, ми повернемо і Донбас, і Крим та український суверенітет".

"Надія стала символом. Символом гордості та нескореності. Такою, якою є Україна. Такою, якою є українська жінка. Такою, якою є офіцер Збройних сил України. Ми всі пишаємось тією поведінкою, яку продемонструвала Надія, буіши заручником", - наголосив Порошенко.

Порошенко також заявив, що Савченко з російської в’язниці вдалося звільнити далеко не з першої спроби.

"Зараз я нарешті можу сказати, що це вже не перша спроба повернути Надію. Остання дата, яка була призначена, – це 22 травня, до цього було 18-те, було ще багато інших дат, які внаслідок тих чи інших обставин не відбувалися, але можу наголосити – це є наша спільна перемога", - заявив Порошенко.

Також Порошенко вручив Савченко орден "Золота зірка Героя України".

"За незламність волі, громадянської мужності, жертовне служіння українському народу присвоєно звання Героя України з врученням ордена "Золота зірка Героя України" Савченко Надії Вікторівні", - йдеться в тексті указу, який був зачитаний на церемонії нагородження в середу в Києві.

"Служу українському народу!" - сказала Савченко на церемонії.

Сама Савченко на спільній з президентом Порошенком прес-конференції в Києві заявила про готовність роботи над тим, щоб всі полонені повернулися додому живими.

"Я буду працювати для того, щоб, по-перше, кожен полонений, який живий, повернувся живим, щоб якомога менше загинуло, і будемо працювати для того, щоб Україна була сильною", - сказала вона.

Надія Савченко подякувала своїй сестрі Вірі та наголосила, що без її допомоги вона б не вижила.

Савченко також привітала Мінські домовленості і висловилася за те, щоб вони були виконані, але висловила думку, що, на жаль, мир можливий тільки через війну.

"Дуже добре, що є Мінські угоди. Дуже добре, що вони будуть виконуватися, тому що ми зробимо все для того, щоб вони виконувалися", - заявила Савченко. Водночас вона зауважила: "Я не хочу, щоб люди хотіли війни, я хочу, щоб вони хотіли миру. Але, на жаль, мир можливий тільки через війну - буває такий рубіж, після якого іншого шляху немає".

Окрім того, Савченко звернулася до громадян Росії: "Хочу передати привіт, в першу чергу, росіянам і сказати, що нема чого боятися. З колін треба вставати". За її словами, вона розуміє, що такій країні, як Росія, вставати з колін нелегко, але "якщо вони хочуть також жити в злагоді, як ми, то їм треба вставати з колін, а нам не дати їм прийти сюди, не дати їм пройти далі, ніж вони собі думають".

Савченко сьогодні, 25 травня, вже повернулася в Україну. Зустрічати її в аеропорт "Бориспіль" прибули президент, перші особи держави та народні депутати, а також багато сотень простих українців.

"Спасибі всім у світі, хто допомагав мені в цій сьогоднішній перемозі. Довгі 709 днів полону нарешті закінчилися", - наголосив Порошенко.

Надія Савченко в своїй емоційній заяві для представників ЗМІ попросила вибачення у всіх матерів, чиї діти не повернулися з АТО або досі залишаються в неволі. "Я на волі! Я хочу попросити вибачення у тих матерів, діти яких не повернулися з АТО, а я ще досі жива. Я хочу попросити вибачення у всіх матерів, діти яких сидять у неволі. Я хочу вам сказати: я не поверну мертвих, але завжди готова покласти своє життя на полі бою за Україну. Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина, яка сидить зараз у неволі, була на волі!" - заявила вона в аеропорту "Бориспіль" після повернення з російського полону.

Савченко подякувала всім за боротьбу за неї. "Дуже дякую всім людям за те, що ви боролися за мене і за кожного", - сказала Савченко. Вона додала, що дякує тим, хто бажав їй добра, адже завдяки цьому вона вижила, а також тим, хто бажав їй зла, адже "на зло вам я вижила", заявила Надія. "І хочу сказати дякую тим, хто був байдужий. Дякую, що не заважали", - додала льотчиця.

Як повідомлялося, остаточна домовленість про обмін української льотчиці Надії Савченко на російських ГРУшників Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова була досягнута в ході вчорашніх (24 травня) нічних телефонних переговорів у "нормандському форматі". У бесіді брали участь лідери України, Німеччини, Франції та РФ.

Указ про помилування російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва в середу, 25 травня, вдень оприлюднено на офіційному сайті президента України Петра Порошенка. Відповідний указ №221/2016 "Про помилування засуджених" датовано 24 травня. Указ набирає чинності з дня його підписання.

Як заявив прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков, голова російської держави підписав указ про помилування Савченко.

Військовослужбовець Повітряних сил ЗС України Савченко брала участь у подіях на сході України у складі українського добровольчого батальйону "Айдар": допомагала бійцям батальйону, виносила з поля бою поранених. У червні потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її тримають у Воронезькому СІЗО в РФ.

У РФ її звинуватили в пособництві вбивству російських журналістів і незаконному перетині кордону. Сама Савченко заперечує звинувачення, заявляючи, що була викрадена з України.

22 березня 2016 року Донецький міський суд Ростовської області визнав Савченко винною у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина групою осіб за попередньої змови за мотивами ненависті й ворожнечі та засудив її до 22 років колонії загального режиму. Суд також визнав її винною в замаху на вбивство і в незаконному перетині кордону РФ. Вирок набув чинності 5 квітня, наступного дня Савченко почала сухе голодування, вимагаючи свого негайного повернення на Батьківщину.

Військовослужбовці Головного розвідувального управління Євген Єрофеєв і Олександр Александров були затримані українськими військовими 16 травня 2015 року в районі луганського міста Щастя під час спроби захопити стратегічний міст. Під час бойового зіткнення було застрелено військовослужбовця Збройних сил України.

18 квітня 2016 року суд у Києві засудив обох росіян до 14 років позбавлення волі кожного за звинуваченням у веденні агресивної війни та тероризмі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 811 | Додав: adminA | Теги: росіяни, мінські угоди, Савченко, вставати з колін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]