Пт, 2024-03-29, 12:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:56
"Мирного" Нобеля отримав Євросоюз. Серед претендентів була Тимошенко
Інші останні Новини Європейського Союзу
В Осло Норвезький Нобелівський комітет 12 жовтня оголосив лауреата Премії миру. Лауреатом премії став Європейський Союз. Нобелівська премія миру вручається за досягнення в галузі зміцнення миру. Це 24-й випадок в історії, коли Нобелівська премія вручається не людині, а організації, повідомляє NEWSru.com.

Євросоюз отримав нагороду "за більш ніж 60-річний внесок у просування миру та злагоди, демократії та прав людини".

"Європейський Союз наразі переживає важку економічну ситуацію та соціальні протести. Нобелівський комітет бажає зосередитись на тому, що, на його думку, є найбільшим результатом ЄС. Це успішна боротьба за мир, примирення, за демократію і права людини", - сказано в офіційному повідомленні.

"Стабілізівна роль, яку зіграв ЄС, допомогла трансформувати більшість Європи з континенту війни на континент миру", - наголосили у комітеті.

"Робота Євросоюзу являє собою "братерство між націями" і є тією формою "мирних конгресів", які Альфред Нобель називав критерієм для премії миру в його заповіті у 1895 році", - додали у комітеті.

Всього в списку був 231 претендент, як конкретні особи, так і організації, причому багатьох кандидатів представляли колишні республіки Радянського Союзу. У цьому році в списку претендентів на престижну нагороду крім Євросоюзу значилися також колектив бєлоруського правозахисного центру "Вясна", колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, а також ідеолог ненасильницьких революцій філософ Джин Шарп, благодійниця Меггі Гобран і кубинський дисидент Оскар Еліас Біскет Гонсалес.

Серед претендентів виявилися і деякі несподівані претенденти, зокрема президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, а також журналіст і програміст Джуліан Ассанж, щодо якого в Швеції порушено кримінальну справу.

Торік нагороду присудили президентові Ліберії Елен Джонсон-Серліф, її співвітчизниці активістці Лейме Гбові і єменській правозахисниці Тавакуль Карман. Згідно з офіційним формулюванням, премія була вручена активісткам за ненасильницьку боротьбу за права і безпеку жінок та участь у миротворчому процесі.

У 2009 році лауреатом престижної премії став Барак Обама. Нобелівську премію миру за 2008 рік присуджено екс-президентові Фінляндії Марті Ахтісаарі за його тридцятирічну миротворчу діяльність на різних континентах.

Премію миру 2007 року поділили колишній віце-президент США Альберт Гор і Міжурядова група експертів зі змін клімату, створена в 1988 році Всесвітньою метеорологічною організацією (УМО) і Програмою ООН з довкілля.

Голова Європарламенту: "Я глибоко зворушений, для мене це велика честь"

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц заявив в зв'язку з тим, що ЄС став лауреатом Нобелівської премії миру 2012: "Я глибоко зворушений, для мене це велика честь". "ЄС впродовж 60 років вносив внесок у просування миру і примирення, демократію і захист прав людини в Європі", - повідомив глава колегії, яка визначала лауреата, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд.

ЄС "допоміг перетворити Європу з континенту війни в континент миру. ЄС відновив Європу після Другої світової війни і привніс стабільність в колишні комуністичні країни після падіння Берлінської стіни в 1989 році", - зазначив він.

"Це велика честь для ЄС, для всіх 500 млн. його громадян", - заявив журналістам голова Європейської комісії Жозе Мануел Дуран Баррозу.

"Ми дуже горді тим, що зусилля ЄС зі збереження миру в Європі отримали таку винагороду", - повідомив у свою чергу президент Європейської ради Херман ван Ромпей.

А канцлер ФРН Ангела Меркель привітала рішення присудити ЄС Нобелівську премію миру за 2012 рік.

"Ми розраховуємо, що це послужить надихаючим фактором для великого пацифістського проекту, яким на Європейському континенті є ЄС", - процитував на прес-конференції в Берліні слова канцлера її прес-секретар Штеффен Зіберт.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1237 | Додав: adminA | Теги: Євросоюз, Мирного Нобеля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]