Сб, 2024-04-20, 02:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:46
Мітингувальники на Євромайдані посилили барикади, ніч минула спокійно
Інші останні Політичні новини

11:15. 5-тисячна колона мітингувальників, які пікетували Генеральну прокуратуру, повернулася на Майдан Незалежності. Колона зайняла одну смугу проїжджої частини та пройшла Кловським узвозом, вулицею Інститутською та повернулася на Майдан Незалежності.

Мітингувальники під час ходи вигукували "Київ вставай!", а коли проходили повз Нацбанк та Адміністрацію Президента, скандували "Ганьба!" та "Банду геть!". Наразі на Майдані Незалежності проходить молебень. Присутні близько 20 тисяч осіб.

10:50. Близько трьох тисяч осіб пікетують Генеральну прокуратуру України з вимогами припинити репресії проти учасників акції громадянського протесту. Учасники акції тримають в руках державні прапори, прапори партії "УДАР" та червоно-чорні прапори.

Біля входу до приміщення Генпрокуратури стоїть автомобіль із звукопідсилювальною технікою, поруч з яким виступають громадські діячі та колишні правоохоронці. Мітингувальники вигукують: "Банду геть!", "До кінця!", "Разом до перемоги!". Вхід до ГПУ оточив кордон міліції. Акція проходить мирно, передає УНІАН.

9:30. на Майдані Незалежності у Києві перебувають близько 5 тисяч осіб. Мітингувальники продовжують грітись біля металевих діжок з багаттям. Також біля монументу Незалежності та на вулиці Хрещатик розміщено польові кухні.

З основної сцени виступають громадські діячі та лунають пісні українських виконавців. На Євромайдані побільшала кількість наметів. Чотири армійські намети встановлено на Хрещатику, декілька наметів - біля вулиці Городецького та близько 10 біля монументу Незалежності.

Також відновлено барикади на вулиці Богдана Хмельницького, на Хрещатику з боку Європейської площі. Ті барикади, які вчора вночі вистояли на вулиці Інститутській та біля Будинку профспілок, вже вдвічі вищі.

Крім того, споруджено нові барикади на вулиці Прорізній та з боку вулиці Лютеранської. Біля КМДА продовжують перебувати декілька сотень осіб. Біля Адміністрації Президента лишається кордон бійців внутрішніх військ.

8.50. В управлінні зв'язків з громадськістю МВС України зазначили, що грубих порушень громадського порядку вночі проти 12 грудня зафіксовано не було. Ситуація в Києві і Україні в цілому також залишається спокійною.

8.30. Глава Пентагону Чак Хейгел заталефонував міністру оборони України Павлу Лебедєву і закликав його не використовувати армію проти демонстрантів, повідомляє американське оборонне відомство. "Хейгел застеріг Лебедєва від застосування збройних сил проти цивільного населення в будь-якій формі", йдеться в повідомленні. За даними Пентагону, український міністр запевнив, що влада країни не має наміру це робити, і пообіцяв передати слова Хейгела безпосередньо президентові Віктору Януковичу.

6.50. Колишній держсекретар США Хілларі Клінтон вважає, що уряд України повинен піти шляхом восьмого президента ПАР Нельсона Мандели й обрати діалог з людьми замість сили. Про це вона написала у своєму Twitter. "Уряд України має йти шляхом Мандели і обрати діалог з людьми замість сили", - вважає Клінтон.

2.50. У Європейському парламенті зареєстровано проект резолюції "Про результати Вільнюського саміту і майбутнє Східного партнерства, зокрема щодо України". У документі йдеться про створення нової посередницької місії ЄС на найвищому рівні, яка б "допомогла у проведенні круглого столу між урядом, демократичною опозицією і громадянським суспільством і забезпечила мирне розв'язання нинішньої кризи", передає ВВС Україна.

А от Світовий конгрес українців зробив спеціальну заяву, в якій розкритикував владу. "Владні структури України показали всьому світу свою неповагу до основ демократії та прав і свобод людини і ще раз продемонстрували зневагу до голосу українського народу, який відстоює своє право жити в європейській і демократичній країні", - зазначають у Світовому конгресі українців.

1.50. Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко назвав героями України всіх, хто вистояв вночі 11 грудня на Майдані. "Ми вчора написали історію. Ми перемогли. І довели, що всі разом, пліч-о-пліч, ми можемо відстояти свої принципи і прагнення жити у вільній демократичній країні. Сьогодні нас тут набагато більше, ніж було вчора. Вже приїхали і ще їдуть люди з різних куточків України. Їдуть, щоб підтримати Майдан і своє майбутнє", - сказав Кличко.

1.30. Європарламент ухвалив рішення про відрядження термінової делегації ЄП до Києва. Про це повідомила німецький депутат, голова фракції "зелених" Ребекка Хармс, передає Deutsche Welle. "Присутність у Києві представників ЄС надзвичайно важлива, щоб уникнути насильства надалі", - заявила вона і наголосила, що їхати в Україну "потрібно якнайшвидше, можливо, вже цими вихідними". Як зазначив глава європейської делегації Комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС Павел Коваль, остаточне рішення про направлення місії до Києва ухвалять найближчим часом на Конференції президентів.

1.15. Лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок повідомив, що звільнено за рішеннями апеляційних судів тільки 6 незаконно затриманих активістів Євромайдану. Тягнибок укотре підкреслив, що тільки після того, як люди будуть звільнені, а також покарані ті, хто побив людей на Євромайдані, можна буде говорити про якісь переговори з владою.

1.00. Народний депутат від УДАРу Віталій Чугунніков повідомив, що в Маріїнський парк звозять "тітушок". "За нашою інформацією, зараз у Маріїнському парку перебуває близько 2000 "тітушок". Їх розбивають на групи по 5 осіб. Схоже на те, що таким чином невеликими групками їх збираються засилати серед мирних мітингувальників для подальших провокацій", - сказав Чугунніков.

00.30. На Майдані провели молебень за Україну. Молитву читали представники УПЦ КП, УГКЦ та інших церков. Мітингувальники зміцнили відновлені барикади, які були знесені спецназом міліції, зокрема з боку вул. Інститутській, біля Будинку профспілок і з боку Європейської площі. Також люди прибирають сніг з Майдану та Хрещатика, складають його в мішки і, причепивши їх до фаркопів легковиків, на дерев'яних платформах підвозять для зміцнення барикад.

Довідка

Масові акції прихильників євроінтеграції в Києві та інших регіонах України почалися 21 листопада після оголошення урядом про призупинення підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося оформити на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

О 4.00 30 листопада влада брутально розігнала мирний мітинг студентів. Бійці спецпідрозділу "Беркут" почали витісняти з Майдану Незалежності активістів, які залишалися на мітингу на підтримку євроінтеграції країни. За інформацією очевидців, "Беркут" бив кийками всіх без розбору - молодих людей, дівчат. Били ногами, тягли по землі.

35 учасників акції на захист євроінтеграції затримала міліція, 7 осіб шпиталізовано. Пізніше всіх затриманих відпустили.

У свою чергу опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Створено штаб національного опору.

Того ж таки дня президент України Віктор Янукович заявив, що "глибоко обурений тими подіями, які сталися вночі на Майдані Незалежності" і зажадав від Генеральної прокуратури України терміново надати українському суспільству результати негайного та об'єктивного розслідування для належного покарання винних.

1 грудня сотні тисяч українців вийшли на мітинги протесту в Києві та регіонах. Опозиція провела Народне віче на Майдані і оголосила про початок загальнонаціонального страйку з вимогою відставки Кабміну і президента.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Янукович хоче скликати Раду національної безпеки та оборони України та оголосити надзвичайний стан в Україні.

Учасники акції протесту 4 грудня заявили, що почнуть цілодобове пікетування Адміністрації президента, якщо президент протягом двох днів не виконає вимог опозиції: відставка Кабміну, звільнення політв’язнів, дострокові президентські та парламентські вибори.

8 грудня, на "марш мільйонів", за оцінками опозиції, вийшло понад мільйон українців, незадоволених діями влади. Ключовою вимогою цього мітингу була зміна влади і "перезавантаження" країни.

Опозиція закликала мітингувальників "розширити Майдан" і пікетувати увесь урядовий квартал. Колони людей вирушили до Адміністрації президента, Кабміну, Верховної Ради, МВС, Генпрокуратури і встановили там намети попри те, що всі підступи і під'їзди до адміністративних будівель закрили автобусами і живим ланцюгом бійці спецпідрозділу "Беркут".

Того ж дня головне слідче управління Служби безпеки України почало кримінальне провадження за фактом дій, спрямованих на захоплення державної влади.

9 грудня влада, використовуючи війська, міліцію і "Беркут", заблокувала Майдан Незалежності в Києві. Вулиці розчистили від барикад. Було знищено блокпост і наметове містечко мітингувальників на розі вулиць Лютеранської та Банкової.

11 грудня близько 1 години ночі кілька тисяч силовиків оточили Євромайдан і почали штурм барикад, встановлених навколо наметів.

Вранці сили спецпідрозділів МВС оточили центр Києва й почали витісняти протестувальників із Майдану Незалежності, а потім здійснили спробу штурму будівлі Київської міської державної адміністрації, використовуваної протестувальниками як місце для ночівлі.

МВС назвало штурм Майдану "заходами з благоустрою території", які проводилися вночі для зручності громадян. По мірі того, як кияни почали масово виходити на центральну вулицю свого міста, бійці МВС почали перегрупування й, врешті-решт, почали відводити колони бійців в "урядовий квартал".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: барикади, ніч, євромайдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]