Вт, 2024-04-16, 19:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:13
Між Китаєм і Японією розгорається дипскандал через дитинча панди
Інші останні Новини світу

Дитинча панди, яке народилося в зоопарку Токіо, опинилося в центрі дипломатичного скандалу між Японією та Китаєм.

Обурення Пекіна викликала пропозиція токійського губернатора назвати малюка "Сен Сен" або "Каку Каку" – на честь спірних островів архіпелагу Сенкаку, на які претендують обидві країни, передає "Взгляд".

Дитинча народилося у панди Сін-Сін, яка живе в Японії згідно з угодою про оренду з Китаєм. За словами співробітників звіринцю, і мати, і малюк почуваються добре.

Стать новонародженого визначити поки що не вдалось, оскільки Сін-Сін весь час пригортає його до себе. За умовами договору, маленьку панду через два роки має бути передано до Китаю.

За словами працівників зоопарку "Уено", малюк став першим народженим від природного зачаття дитинчам панди за останні 24 роки.

Острови Сенкаку наприкінці XIX століття відійшли Японії за результатами Першої китайсько-японської війни. Китай, однак, вважає їх своїми споконвічними територіями і називає Дяоюйдао.

Скелясті безлюдні острови розташовані на захід від японської префектури Окінава. Загострення територіальної суперечки сталося у вересні 2010 року, після того як японські прикордонники заарештували китайське рибальське судно біля Сенкаку. Капітан траулера був затриманий і мав постати перед судом.

А на початку цього року обурення Китаю викликав візит чотирьох японських політиків на спірні острови, а також озвучений японською владою намір дати власні імена островам архіпелагу.

Разом з тим, влада Японії думає купити групу спірних островів у Східно-Китайському морі, на які претендує і Китай. Мова йде саме про незаселені острови Сенкаку, на яких розвідано родовище природного газу. Проте Китай не збирається ними поступатися і вважає неприйнятними плани токійської префектури купити частину цієї території.

Варто також нагадати, що велика панда – символ Китаю. Раніше Китай здав кількох гігантських панд у безстрокову оренду токійському зоопарку "Уено" за мільйон доларів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1129 | Додав: admin | Теги: дитинча панди, дипскандал | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]