Пт, 2024-03-29, 14:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:56
Мобільні оператори виступили проти "закручування гайок"
Інші останні Надзвичайні новини
Мобільні оператори "Київстар" і МТС скептично поставилися до ініціативи Ради, яка ухвалила закон, що зобов'язує українців купувати SIM-карти по паспорту.

З волі депутатів для покупки SIM-карти українці повинні будуть укладати відповідний договір з оператором. Про це сказано в законі Про телекомунікації, який вніс народний депутат Вадим Колесніченко (Партія Регіонів) і був ухвалений у Верховній Раді в четвер, 16 січня.

Так, компанія "Київстар" закликала президента Віктора Януковича ветувати закон, заявив директор з регуляторно-правового забезпечення компанії Андрій Осадчук, передає Інтерфакс-Україна.

"Новий закон, який, крім іншого, передбачає внесення змін до закону "Про телекомунікації", вимагає обговорення з усіма учасниками ринку і доопрацювання. Введення додаткового ліцензування на ринку телекомунікацій - послуги доступу до Інтернету - вносить нові організаційні та фінансові навантаження, суперечить задекларованому президентом і урядом України курсу на лібералізацію і дерегуляцію економіки. Нам також незрозумілий механізм реалізації заборони доступу до певних Інтернет-ресурсів через рішення експерта. Слід звернути увагу, що інститут відповідних експертів не описаний українським законодавством. Ми вважаємо, що будь-яка заборона може вводитися виключно за рішенням суду", - сказав він.

Щодо питання про введення норми про продаж SIM-карт за паспортами він сказав, що всі оператори і раніше надавали послуги на основі договорів, яким, зокрема, є і договір публічної оферти.

"І в чинному, і в проголосованому новому законопроекті у абонента є вибір способу своєї ідентифікації при укладанні договору з оператором, в тому числі через надання паспортних даних. Загалом добровільна ідентифікація абонента може позитивно впливати на ринок, наприклад, знижуючи рівень шахрайства, і служити додатковим захистом абонента від несанкціонованих дій третіх осіб", - сказав він.

Водночас, в компанії МТС вважають, що обов'язковий продаж стартових пакетів за паспортами обмежить доступність послуг мобільного зв'язку.

У компанії заявили, що на сьогоднішній день переважна більшість абонентів (близько 90%) є абонентами передплаченого зв'язку, відповідно, вони не укладають договори з операторами.

"Вся наша система продажів і обслуговування абонентів організована з урахуванням такої структури попиту. Поки у нас не було часу детально проаналізувати зміст законопроекту, але вже зараз виникає багато питань. Зокрема, як обслуговувати населення сіл і невеликих населених пунктів, де немає операторських магазинів? Обов'язковий продаж стартових пакетів за паспортами обмежує доступність послуг, за якими, наприклад, сільським жителям доведеться їхати в місто. І навіть у місті стартовий пакет буде купити не так просто, як зараз. Операторам доведеться повністю перебудовувати систему продажів, яка складалася на ринку роками. Це потребує часу і додаткових витрат", - зазначають у компанії.

Крім того, на думку компанії, навіть впровадження даної норми не виключає можливості для охочих придбати пакет анонімно, обійшовши цю умову.

"Як показує досвід зарубіжних країн, скрізь, де використовується така система, існує і чорний ринок, де легко можна купити стартовий пакет за підробленими документами або на чуже ім'я. Просто коштує він дорожче", - констатують у компанії.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада більшістю в 235 голосів фракцій ПР, КПУ і позафракційних депутатів ухвалила бюджет на 2014 рік разом з пакетом обмежувальних законів.

Зокрема, це Закон № 3879 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів "та процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян".

Згідно з ним, до закону України "Про телекомунікації" вводиться поняття ідентифікаційної телекомунікаційної картки - "засобу, використовуваного для позначення (ідентифікації) кінцевого обладнання абонента в телекомунікаційній мережі (SIM-карта, USIM-картка, R-UIM-карта і т.п.)", що робить повідомлення паспортних даних покупця обов'язковим.

Також закон зобов'язує операторів телекомунікацій за власні кошти не тільки встановлювати, але і закуповувати "технічні засоби, необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходів".

Крім того, 16 січня більшість у Раді підтримала введення штрафів з конфіскацією за роботу інформагентств без реєстрації.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 984 | Додав: adminA | Теги: закручування гайок, мобільні оператори | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]