Пт, 2024-03-29, 15:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:50
Мобільний зв'язок за паспортом: влада не бачить в цьому утиску особистості
Інші останні Політичні новини
Проект закону, який передбачає купівлю SIM-карт мобільних операторів за пред'явленням паспорта, не порушує прав людини, заявив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Геннадій Резніков на брифінгу в Києві у вівторок.

"Я не бачу в цьому складності з погляду порушення прав людини і громадянина. Таким чином це робиться (купується послуга) і з послугами фіксованого зв'язку, і з доступом до Інтернету", - сказав він, пише "Інтерфакс-Україна".

Резніков підкреслив, що ініціатива розробки даного проекту закону виходить не від Держспецзв'язку, він був розроблений за дорученням уряду.

Глава Держспецзв'язку також додав, що законопроект покликаний полегшити роботу правоохоронних органів, однак, яким саме чином, не уточнив.

Резніков зазначив, що законопроект проходить стадії погодження з органами виконавчої влади, оприлюднений на офіційній сайті Держспецзв'язку для громадського ознайомлення. Відомство приймає зауваження та пропозиції до проекту.

Як повідомлялося, законопроект "Про внесення змін до закону України "Про телекомунікації щодо вдосконалення порядку отримання правоохоронними органами інформації про споживачів телекомунікаційних послуг і наданих послугах і порядку придбання ідентифікаційних телекомунікаційних карток споживачами" передбачає впровадження процедури надання телекомунікаційних послуг з використанням ідентифікаційних телекомунікаційних карток (SIM- карт, R-UIM-карт) на підставі укладеного між оператором телекомунікацій та споживачем телекомунікаційних послуг договору в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

Це дозволить споживачам отримувати відповідні телекомунікаційні послуги згідно з договором, а правоохоронним органам - ідентифікувати споживачів при проведенні заходів щодо запобігання правопорушенням.

Крім цього, впровадження зазначеного механізму значною мірою буде впливати на недопущення та запобігання протиправних дій з використанням телекомунікаційних мереж.

Міліція, знаючи ім'я власника мобільного номера, буде мати доступ до даних електронної пошти і акаунтів у соцмережах, якщо схвалять законопроект Держслужби зв'язку.

Цей законопроект пропонує зобов'язати операторів передавати дані користувачів в установленому порядку. Тепер ця процедура виконується тільки за рішенням суду.

Запровадження продажу SIM-карт до мобільних телефонів лише за паспортом – втручання у приватне життя користувачів мобільного зв’язку. Таку думку висловив правозахисник, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

Верховна Рада не підтримає законопроекту щодо внесення змін до закону про інформацію, який передбачає продаж SIM-карт мобільних операторів за умови обов'язкового пред'явлення паспорта і паспортних даних. Про це в понеділок заявила народний депутат фракції Партії регіонів Інна Богословська.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1071 | Додав: adminA | Теги: паспортом, мобільний, утиску особистості | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]