Вт, 2024-03-19, 04:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:58
Могила провідника ОУН в Мюнхені - куди її перенесуть
Інші останні Українці в світі

Невiдомi в Мюнхенi облили надгробок провiдника ОУН смолою. Це вже не перший випадок вандалiзму на могилi Степана Бандери.

Влiтку 2014 року пам'ятний хрест на цвинтарi Вальдфрiдгоф було зруйновано, а землю з невiдомих причин зловмисники перекопали. А в червнi 2015-го на могилi Степана Бандери написали дату Волинської трагедiї й повiсили радянський прапор, зазначає газета Експрес.

-- За похованням Степана Бандери в Нiмеччинi де-юре вiдповiдає родина провiдника ОУН. Але де-факто могилу доглядають не лише родичi, а й українська дiаспора в Нiмеччинi, -- розповiдає Павло Подобєд, начальник вiддiлу облiку i збереження мiсць пам'ятi Українського iнституту нацiональної пам'ятi.

-- Коли в серпнi 2014 року невiдомi вчинили спробу розкопати могилу Бандери, тодi ж вони скинули 180 сантиметровий кам'яний хрест. Надгробок вiдновила своїм коштом українська громада Мюнхена.

-- Чому в Європi таке ставлення до поховань повстанцiв?

-- Не дивно, що це вже, як мiнiмум, третiй випадок вiд початку вiйни з Росiйською Федерацiєю. В руйнуваннi поховань дiячiв українського визвольного руху зацiкавлена найперше Росiя. Москва зацiкавлена в дискредитацiї українських героїв. Впiймати за руку цих вандалiв наразi не вдалося, але це очевиднi речi.

-- То, може, варто перенести поховання Бандери в Україну, аби убезпечити могилу вiд вандалiв?

-- Зараз триває робота над створенням Українського нацiонального пантеону в Києвi. Про конкретнi iмена поки що не йдеться, але очевидно, що там будуть поховання людей, якi зробили значний внесок у розбудову та становлення Української держави.

Йдеться i про Степана Бандеру зокрема. До слова, перенесення праху з Нiмеччини до України коштує вiд 3,5 до 5 тисяч доларiв.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 902 | Додав: adminA | Теги: куди її перенесуть, Мюнхен, могила провідника ОУН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]