Пт, 2024-04-19, 05:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:21
Молдова домоглася безвізового режиму з Євросоюзом
Інші останні Новини Європейського Союзу
Молдова виконала у повному обсязі план дій з візової лібералізації, і Єврокомісія рекомендуватиме скасувати візи для подорожей громадян Молдови країнами ЄС.

Про це заявив у п'ятницю, 15 листопада, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"В оприлюдненій цього ранку доповіді Єврокомісії з візової лібералізації міститься висновок, що Молдова виконала усі визначені критерії. На саміті "Східного партнерства" Єврокомісія виступить з пропозицією скасувати візові обмеження для молдовських громадян, які мають біометричні паспорти", - сказав президент Єврокомісії.

Він наголосив, що це є дуже важливим сигналом для громадян Молдови та вагомим чинником для політичної асоціації та економічної інтеграції країни з ЄС.

Баррозу відзначив вагомі зусилля керівництва Молдови у безвізовому діалозі з ЄС.

За процедурою, пропозиції Єврокомісії щодо скасування візового режиму мають затвердити Рада ЄС і Європарламент. Йдеться про дозвіл громадянам, які мають біометричні паспорти, перебувати на території країн-членів ЄС протягом періоду до 90 днів.

Коментуючи оприлюднення звітів, Сесілія Мальмстрьом (Єврокомісар з внутрішніх справ) привітала Молдову "за її незмінні зобов’язання та значні зусилля, які країна демонструвала протягом останніх трьох років".

"Досягнутий прогрес прокладе шлях для пропозиції Єврокомісії, покликаної дозволити здійснювати безвізові подорожі до країн Шенгенської зони для молдавських громадян, які мають біометричні паспорти. Це дуже добра новина для громадян та реальний крок у напрямі тіснішої політичної асоціації та економічної інтеграції з Євросоюзом. Також це заохочення для інших східних партнерів ЄС, які прагнуть досягти аналогічної мети", – підкреслила Мальмстрьом.

Європейська Комісія вважає, що вона задовольнила усі критерії, визначені у чотирьох блоках другої фази ПДВЛ. Зокрема, було завершено реформу Міністерства внутрішніх справ, удосконалено правову співпрацю з країнами-членами ЄС і міжнародною поліцією у сфері кримінального правосуддя, а також співпрацю з Україною у сфері прикордонного контролю.

У такий спосіб, беручи до уваги загальні відносини між ЄС та Республікою Молдова, одразу після саміту Східного партнерства у Вільнюсі Єврокомісія розгляне питання щодо представлення законодавчої пропозиції, покликаної зняти візові вимоги з молдавських громадян, які мають біометричні паспорти (вносячи зміни у розпорядження Ради ЄС 539/2001). Ця процедура відбудеться у відповідності до погодженої методології у рамках ПДВЛ.

Нагадаємо, План дій з візової лібералізації між ЄС та Республікою Молдова було запроваджено 15 червня 2010 року; його було презентовано молдавській владі у січні 2011 року (IP/11/59). Сьогоднішній п’ятий звіт оцінює стан загального виконання країною ПДВЛ.

14 листопада парламент Молдови ухвалив заяву про підтримку інтеграції до Євросоюзу. За документ проголосували депутати урядової Коаліції проєвропейського правління і партія лібералів, тоді як комуністи відмовилися його підтримати.

Молдова розраховує парафувати угоду про свою асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі 28-29 листопада.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: безвізового режиму з Євросоюзом, Молдова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]