Пт, 2024-03-29, 15:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:29
"Мовні" акції в Україні: люди мітингують, а політики думають, що робити
Інші останні Політичні новини
Після ухвалення "мовного" закону Україною ширяться акції протесту. Мітингують не лише в Києві, куди мають прибути і представники інших регіонів. Протести відбуваються й у великих українських містах.

Голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина", лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк заявляє, що лідери політичних сил, що беруть участь в акції протесту біля Українського дому, мають намір у четвер домовитися про свої подальші кроки.

"Через години у нас буде зустріч всіх опозиційних політичних сил, які приєдналися до акції "Захистимо Конституцію і мову", і зараз ми будемо вирішувати, яким чином продовжувати. Є кілька варіантів розвитку подій", - повідомив Яценюк.

Він підкреслив, що завдання, яке стояло перед учасниками акції, виконано.

"Наше завдання вчора було виконано. Вони відкрито визнали, що вся процедура голосування була порушена. І те, що вчора голова Верховної Ради в присутності семи народних депутатів заявив, що він не підпише цей закон, оскільки він не відповідає регламенту, і є свідченням того", - підкреслив Яценюк.

У свою чергу, віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко зазначив: "Якщо, умовно кажучи, ми доб'ємося того, що на момент закриття сесії закон про мови не буде підписаний, значить ми виконали тактичне завдання".

За його словами, якщо виникне нова загроза ухвалення закону про мови, то представники опозиції будуть адекватно реагувати, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наші дії залежать від небезпеки легалізації закону про мову", - зазначив Томенко.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у другому читанні "мовний" законопроект. За законопроект проголосували 248 депутатів. Законопроект було поставлено без обговорення і внесення до порядку денного.

Пізніше Всеукраїнське об'єднання "Свобода" оголосило національну мобілізацію, щоб дати "відсіч агресорам".

Тоді "Беркут" спробував розігнати акцію на захист української мови. Але депутати закликали людей підходити до Українського дому.

Люди підтримали заклики опозиційних політиків і починаючи з ночі чергували під Українським домом, вичікуючи підсумкову прес-конференцію президента країни, щоб особисто спитати з Віктора Федоровича пояснення з животрепетного питання.

Врешті-решт збори переросли в жорстке протистояння між активістами і правоохоронцями. Був застосований сльозогінний газ, від якого постраждали і мітингувальники, і силовики.

Зараз конфлікт досяг критичної точки. Народ готовий відстоювати українську мову до останнього, однак суд заборонив проводити мітинги до 9 липня.

Тернопільська облрада припинила співпрацю з облдержадміністрацією через події 3 липня

Тернопільська облрада припинила будь-які контакти і співпрацю з облдержадміністрацією, йдеться в заяві голови обласної ради Олексія Кайди, оприлюдненій на сайті облради.

"Обласна рада припиняє контакти і співпрацю з облдержадміністрацією, поки голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян і його заступники не задекларують свою позицію щодо подій 3 липня у Верховній Раді", цитує слова голови УНІАН.

Крім того, він закликав керівництво ОДА офіційно звернутися до президента України Віктора Януковича із закликом не підписувати мовний закон і не допустити конституційного перевороту в державі.

Варто відзначити, що раніше депутати облради рекомендували управлінню з експлуатації майнового комплексу облради через борги розірвати договори оренди з облдержадміністрацією та її управліннями. Зокрема, станом на 1 липня за електропостачання обладміністрація заборгувала 124 тис грн, за газопостачання - 11,815 тис грн, за експлуатаційні витрати - 214,534 тис грн. В цілому борг становить 305 тис 62 грн.

Нагадаємо, 4 липня, Львівська облрада розірвала договір про оренду приміщення Львівської обладміністрації через протест проти закону про мови.

5 липня в Києві на підходах до Адміністрації президента активісти провели акцію проти розколу України.

Наметове містечко на площі біля Івано-Франківської ОДА розростається. У місті пройшла іронічна акція "Гуцульському діалекту - статус регіональної мови"

В Івано-Франківську на площі біля обладміністрації розростається наметове містечко опозиційних партій, які протестують проти "мовного" закону.

В середу ввечері на площі стояло кілька наметів, в четвер вранці їх кількість збільшилася до 40, передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, встановлено намети з символікою ВО "Свобода" - понад 20, "Громадянська позиція" - 9, є намети партій "УДАР", "Фронт Змін", ВО "Батьківщина", а також - Конгресу українських націоналістів, Народного Руху України, Української народної партії.

З ранку протестувальники заблокували всі входи в будівлю, в якій розташовані обласна рада та обладміністрація, міська рада.

Усіх держслужбовців протестувальники пропускають тільки після того, коли ті підписуються під зверненням на захист української мови.

"Вони отримують зарплату від українського народу. Тому, якщо вони не підписуються на захист української мови, значить, їм у цій будівлі нема чого робити", - пояснив один із протестувальників.

У четвер на цій площі о 15.00 відбудеться спільне засідання обласної та всіх районних та міських рад Івано-Франківщини.

Крім того, в рамках громадської ініціативи "Прикарпатська дія" провели іронічну театралізовану акцію "Гуцульському діалекту - статус регіональної мови".

Акція відбулася в центрі міста на Вічевому майдані.

Близько 10 її учасників, деякі з яких були одягнені у вишиванки, грали на традиційних гуцульських інструментах - трембітах, сопілці, дримбі, дуді-козі, бубні, запрошуючи охочих танцювати.

Для участі в акції привезли з гір козу, яку всі, хто хотів, могли погладити, погодувати травою і запитати її думку про доцільність присвоєння гуцульському діалекту статусу регіональної мови.

Навколо імпровізованої сцени виставили плакати "Верховина - столиця України", "Гуцульському говору - статус районного", "Вони можуть, а ми чому ні?", "Йо!".

"Коли ми зійшли з гір вниз, туди, де показує телевізор, ми побачили, що тут щось погане коїться. Президент і його оточення вирішили ввести другу мову, і ми теж хочемо свою мову мати. Якщо вони мають таке, то чому ми не можемо мати своє?" - сказав журналістам один з організаторів акції "Вуйко Тарас".

Акцію супроводжував місцевий вокально-інструментальний ансамбль "Коралі".

На мітинг в Дніпропетровську зібралося близько 300 осіб

У Дніпропетровську в четвер біля будівлі облдержадміністрації зібралося близько 300 осіб на мітинг проти ухвалення закону "Про основи державної мовної політики".

В мітингу беруть участь прихильники ВО "Свобода", ВО "Батьківщина", партій "Фронт Змін", "УДАР" і представники понад 50 громадських організацій.

Люди вимагають розгляду даного закону у Верховній Раді в рамках регламенту.

"Парламент повинен розглянути цей закон в рамках чинного законодавства і регламенту. Більш як 2 тис поправок від опозиційних партій не були розглянуті", - сказав керівник Дніпропетровської облорганізації "Наша Україна" Віктор Гноєвий.

Він зазначив, що з четверга в місті починає діяти "безстроковий Майдан "Захистимо українську", який розташується біля Оперного театру.

Пізніше стало відомо, що представники політичних сил і просто небайдужі городяни хотіли протестувати під будівлею облдержадміністрації, однак їх не пустили через несподівану "реконструкцію" клумб перед будівлею.

Приїхала поливальна машина і п'ятеро комунальників. Однак комунальники просто сиділи і спілкувались, водія в машині також не було.

Через це вулицю перегородили залізним парканом і кордоном міліціонерів – їх було майже стільки ж, скільки і протестувальників. Вони охороняли навіть дірки у паркані, через які можна було пролізти до ОДА і облради.

Річ у тому, що між будівлями ОДА і облради, які стоять навпроти, є пішохідна зона. Оскільки це центр міста, до того ж там облаштована зелена зона з тими самими клумбами, багато городян ходять через неї на роботу. А також гуляють мами з візочками.

Мешканці міста були страшенно незадоволені перекриттям вулиці, бо їм довелось по спеці обходити цілий квартал. Своє обурення вони висловлювали міліціонерам, не добираючи слів. Пускали до владних будівель лише чиновників, які там працюють. Однак лише тих, хто мав із собою перепустку. Якщо чиновник перепустки не мав, правоохоронці його розвертали.

"Беркутівці" запевняють, що розігнали б захисників мови біля Українського дому за 5 хвилин. Не було наказу

Бійці "Беркуту", які знаходилися біля Верховної Ради, залишили площу. Близько 30 та кілька автозаків, за словами самих "беркутівців", поїхали до Українського дому, повідомляє "Gazeta.ua".

Тим часом працівники спецпідрозділу прокоментували вчорашні події.

"Ми вчора біля Українського дому нікого не били. Якби нам дали команду, ми б розігнали їх за 5 хвилин. Але чи бачили ви, скільки вчора там було спортсменів? Наші хлопці їх упізнали, бо займаються з ними в одних і тих самих місцях. Це боксери, майстри спорту", - зізнався у розмові один з "беркутівців".

За його словами, "у людей немає роботи, мабуть, прийшли підзаробити".

"Вони зізнавалися нам, що їм обіцяли заплатити по 200 доларів, а заплатили лише по 100. З наших хлопців 5 людей зараз у лікарні. Одному відірвали ніготь", - додав міліціонер.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1079 | Додав: adminA | Теги: Мовні акції в Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]