Пт, 2024-04-19, 12:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:53
МОЗ назвав причини демографічної кризи в Україні
Інші останні Медичні новини
Головна і найбільш яскрава прикмета змін вікової структури населення України - старіння населення, що виявляється в зростанні частки людей похилого віку і зниженні частки молодих людей, заявили в Міністерстві охорони здоров'я.

Як зазначили у відомстві, в цілому процес населення в країні схожий з аналогічними процесами в розвинених країнах, з тією лише різницею, що через деформування української вікової піраміди динаміка вікових груп, особливо середніх - від 20 до 60 років, - має хвилеподібний характер, чого майже не спостерігається в країнах Західної Європи.

При цьому в МОЗ пояснили, що особливістю еволюції вікового складу населення в Україні є те, що в умовах високої смертності дорослих піраміда старіє тільки "знизу" - внаслідок зниження народжуваності, на відміну від розвинених країн, де відбувається також старіння "згори" в результаті зниження смертності, повідомляє УНІАН.

У відомстві повідомили, що в 2012 році дітей народилося на 10,1 тисяч більше, ніж у 2008 році. Загальний коефіцієнт народжуваності населення збільшився: з 11,0% у 2008 р. до 11,4% в 2012 р., або на 3,6% серед всього населення, на 8,6% - у селах, на 0,9% - в містах. Загалом торік було зафіксовано зростання народжуваності в усіх регіонах країни.

Фахівці відзначають, що зниження народжуваності і перехід до однодітності стали характерною рисою новітніх демографічних процесів у нашій країні. Вони пов'язані зі змінами у дітородній поведінці населення, зумовленими, з одного боку, зовнішніми економічними умовами, які характеризують соціальний статус жінки у суспільстві, рівень її освіти, зайнятості, доходів, соціальної захищеності, а з іншого - ступенем задоволення особистих потреб та інтересів.

В Україні ці процеси також поєднуються з різким погіршенням здоров'я населення, у тому числі репродуктивного, високим рівнем смертності, що в розвинених країнах не спостерігається, зазначили у відомстві.

Раніше лідер КПУ Петро Симоненко під час першотравневої демонстрації заявив, що нинішня медична реформа вбиває українців.

Довідка. Можливі причини зниження народжуваності

Ситуацію з уповільненням зростання народжуваності в країнах, що належать до цивілізації модерного типу, деякі фахівці з демографії та соціальної психології схильні пояснювати панівними в суспільстві утилітарними мотиваціями. Мотиваційний тоталітаризм полягає в нав'язуванні ідеологією культурних зразків поведінки - гедонізму, конкуренції, еготизму. Безліч створених рекламою і корпоративною культурою рамок поведінки стримують соціальні інновації і створюють застій. Цьому передує низка умов:

1) Секс відділений від процесу продовження роду і стає ринковим продуктом.

2) Глобалізація і висока щільність населення при його розмірі в 7 мільярдів породжують тривогу через можливу нестачу ресурсів.

3) Спроба грошима стимулювати народження дітей при збереженні чинного способу життя приречена на провал.

4) Викликана занепадом традицій, глобалізацією і маркетингом криза ідентичності порушує питання, для чого необхідно виховувати дітей, чому їх навчати і до чого їх варто готувати; як діти повинні ставитися до батьків.

У свій час французький правознавець Шарль Монтеск'є (1689-1755) писав: "Усюди, де тільки є місце для спокійного існування двох людських істот, укладається шлюб. Людей до цього схиляє сама природа, якщо тільки їй не перешкоджають труднощі в добуванні засобів існування.

Народи, що тільки-но з'являються, розмножуються і швидко ростуть; життя у безшлюбності становить для них велику незручність, тоді як багатодітність не страшить. Зворотне відбувається у народі вже сформованому".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 1144 | Додав: adminA | Теги: Моз, демографічна криза, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]