Чт, 2024-04-25, 06:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:00
Може погіршити добробут українців затягування паузи у співпраці з МВФ, заявили в Нацбанку
Інші останні Економічні новини

Подальша затримка з відновленням співпраці з ключовим кредитором України – Міжнародним валютним фондом може спричинити негативні наслідки як для фінансової стабільності нашої держави, так і для рівня добробуту громадян.

Про це йдеться в коментарі Національного банку України про подальшу співпрацю з МВФ, розміщеному на сайті регулятора.

НБУ наголошує, що відновлення співпраці з МВФ та іншими донорами сприятиме зростанню міжнародних резервів України в 2016 році до 19,6 млрд дол., а також стане позитивним сигналом для інших міжнародних донорів і приватних (іноземних і вітчизняних) інвесторів, що позитивно вплине на платіжний баланс і стимулюватиме прискорення економічного зростання.

Регулятор нагадує, що вживає заходів для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності, включаючи застосування стриманої монетарної політики для зниження інфляції до цільового рівня у 12% на кінець 2016 року, а також валютні інтервенції для згладжування надмірних коливань курсу гривні.

"Разом з тим, досягненню цих цілей загрожують зовнішні шоки і внутрішня політична нестабільність. Враховуючи це, ми вважаємо життєво необхідним відновлення співпраці з міжнародними донорами і, насамперед, з Міжнародним валютним фондом", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що Міжнародний валютний фонд занепокоєний розвитком ситуації в Україні, ослабленням реформи державного управління і відсутністю ефективної боротьби з корупцією, у зв'язку з чим фонд може призупинити програму співпраці з Україною, оскільки дуже складно буде її реалізувати.

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько зазначила, що Міжнародний валютний фонд в разі зміни уряду в Україні візьме паузу в програмі розширеного фінансування EFF і продовжить її тільки за умови готовності нового уряду виконувати зобов'язання, взяті попередниками.

Відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько 17,11 млрд доларів США за поточним курсом) з першим траншем на 5 млрд доларів спершу передбачала щоквартальний перегляд програми, а також виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько 1,63 млрд) та зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд (0,61 млрд).

Водночас Україна змогла отримати тільки перші два транші, частина першого в розмірі 2,7 млрд доларів пішла уряду для підтримки держбюджету, тоді як одержувачем решти коштів традиційно став Нацбанк.

11 січня міністр фінансів Яресько пояснила, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) позитивно оцінив закон про державний бюджет на 2016 рік й прийнятий разом з ним пакет законодавства, проте для позитивного рішення Фонду щодо виділення Україні III траншу кредиту за програмою розширеного фінансування EFF офіційному Києву необхідно виконати також зобов'язання у сфері антикорупційної та інших структурних реформ.

21 січня 2016 року президент України Петро Порошенко зустрівся з Лагард у Давосі. "Розраховуємо отримати кошти наступного траншу (III-го траншу) в лютому", - заявив він за підсумками обговорення.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 683 | Додав: adminA | Теги: добробут українців, пауза, співпраця, Нацбанк, МВФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]