Чт, 2024-04-25, 04:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:00
Музей, присвячений гусям, відкриється у Росії
Інші останні Новини російської федерації
Поблизу села Гуселетово в Алтайському краї з'явиться перший і єдиний у світі музей гусака, які об'єднає близько 5 тисяч унікальних тематичних експонатів, присвячених цьому птаху, повідомив у суботу, 8 червня, журналістам Інтерфакс історик, директор музейного центру Алтайського державного університету (АлтГУ) Генрікас Нехвідавічус.

Експонати музею, який відкриється 6 липня поблизу села Гуселетово, були презентовані журналістам у рамках автотуру "Алтайський край заповідний". За словами Нехвідавічуса, деякі експонати в музеї унікальні. Протягом двох років експонати збиралися з усіх куточків світу. Так, у музеї можна буде побачити порцелянові фігурки гусей з Данії, Чехії, Німеччини.

"Гусак дуже цікавий птах, і багато культур з глибокої давнини звертаються до гусака як до хранителя і захисника. Експозиція включатиме екскурс в історію, починаючи з Месопотамії, Єгипту, Греції, Риму, Візантії, алтайських скіфів. У всіх цих культурах присутня тема гусака. Дуже цікава у нас нумізматична колекція, в якій є монета третього тисячоліття до нашої ери з Китаю. Називається вона гусяче око і має розмір і форму ока гуся", - розповів історик.

Цікавим експонатом є і знайдена срібна ложечка із зображенням міфічної істоти, що атакує двох гусей. У музеї також будуть представлені книги, православні ікони, ігри, фігурки із зображенням гусака. Крім того, відвідувачам музею будуть розповідати про участь гусей у древніх шаманських ритуалах. Виявляється, шамани наносили зображення гусака на обрядові бубни, а також нашивали крила гусака на костюми. Також шамани брали гусей з собою на проведення обрядів в якості захисту. Дітей, який прийдуть до музею, співробітники навчать виготовляти фігурку гусака в техніці орігамі.

"Гусь унікальний тим, що серед пернатих у нього найтриваліший термін життя - 20 років, за які він набирається багато досвіду, стає розумним і обережним. Крім того, насправді гусак, а не лебідь, є найвідданішим птахом. Гусячі пари відданіші, ніж лебедині. Якщо гине самка або самець, гусак буде жити до кінця життя один", - підкреслив Нехвідавічус.

"Нам хотілося б, щоб музей ніс не тільки популярну інформацію, а й був науково-навчальним центром. Надалі плануємо організувати бібліотеку, кінозал, де будемо демонструвати фільми й мультики, героями яких є гуси", - зазначив історик.

Зазначимо, що в культурі Північної Європи образ іншого родича гусака - лебедя згадується в музичній опері німецького композитора Ріхарда Вагнера "Лоенгрін" і балеті Петра Чайковського "Лебедине озеро". Крім того, перлиною архітектури вважається замок Нойшванштайн в південно-західній Баварії у Німеччині. Лебединий мотив - те, чим пронизана вся архітектура і художні прикраси замку. Атмосфера споруди надихнула багатьох творчих людей на створення рідкісних творів мистецтва.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 1000 | Додав: adminA | Теги: присвячений гусям, Росія, музей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]