Сб, 2024-04-20, 14:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:15
Муженко: загроза для України походить не тільки з Донбасу
Інші останні Надзвичайні новини

Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко стверджує, що загроза військового характеру для України існує не тільки на Донбасі, передає УНІАН.

"Ми пропонуємо нашим партнерам на різних рівнях документальні підтвердження присутності російських військ і говоримо про загрозу Україні не тільки з південно-східного напрямку, не тільки Донбасу, а взагалі, і на сьогоднішній день ці загрози досить серйозні. Неправильно розуміти, що загроза військового характеру Україні існує тільки на Донбасі. Ні", - зазначив Муженко.

Начальник Генштабу пояснив, що, зокрема в Криму "нарощується військова присутність, удосконалюється інфраструктура, проводяться навчання, розгортаються нові військові частини і нові бази на сході - в районі Богучара, Воронежа, Смоленська (територія Росії) формуються потужні об'єднання".

"Є низка серйозних загроз не тільки на південно-східному, а й на інших напрямках", - підкреслив він.

За словами Муженка, на сьогоднішній день розглядається кілька сценаріїв, в тому числі і "можливість широкомасштабної агресії щодо України".

"І ми до цього готуємося, ми відпрацьовуємо відповідні плани, проводимо підготовку військ, відновлюємо озброєння та інше. Це дуже поганий сценарій, але ми змушені, ми повинні його розглядати, опрацьовувати, проводити відповідні навчання для адекватного реагування на цю загрозу", - підкреслив начальник Генштабу.

Говорячи про російську присутність на Донбасі, Муженко повідомив, що загальна цифра становить "приблизно 40 тисяч усіх разом: найманців і приблизно 6-7 тисяч військовослужбовців регулярних російських збройних сил".

Ситуація на Донбасі контрольована, але має тенденцію до загострення - Генштаб

Начальник Генштабу Муженко констатував загострення ситуації на Донбасі, але не очікує "серйозних активних дій".

"Ситуація контрольована, але має тенденцію до загострення - збільшилася кількість обстрілів з важкого озброєння, артилерії, чого раніше не було. Це - елемент тиску на Україну. Ми на сьогоднішній день не припускаємо серйозних активних дій - для цього потрібно провести низку підготовчих заходів, перегрупування, створення відповідних угруповань - ми зараз поки цього не бачимо, але обстановка має тенденцію до загострення", - констатував начальник Генштабу.

Муженко ствердно відповів на питання, чи було притягнуто Генштаб до розробки плану із забезпечення безпеки на Донбасі, який не так давно був переданий українською стороною Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ.

"Так, ми подали свої пропозиції щодо заходів, спрямованих на стабілізацію обстановки на лінії зіткнення, і низку наших пропозицій було враховано. Це стосується і можливого розведення сторін на деяких ділянках, це стосується припинення вогню, є пропозиції щодо контролю ОБСЄ за відведеним озброєнням у відповідних районах, щодо вільного переміщення груп СММ на контрольованих і неконтрольованих територіях. Також мова йде про виставлення додаткових постів на лінії розмежування, особливо в гарячих точках, і про цілодобовий контроль на лінії", - деталізував він.

Крім того, за словами начальника Генштабу, були надані пропозиції з розмінування.

"Сьогодні на п'яти ділянках розмінування ми вже завершили, на чотирьох практично завершуємо, три ділянки залишаються проблемними. На жаль, на них немає можливості повністю відновити інфраструктуру в зв'язку з тим, що періодично здійснюються обстріли. І це не дає можливості бригадам працювати над її відновленням", - пояснив Муженко.

Щодо можливої ​​кількості людей у ​​збройній поліцейській місії ОБСЄ в разі прийняття позитивного рішення, начальник Генштабу сказав: "Це повинно бути кілька тисяч".

Муженко заявив, що робота над створенням Сил спеціальних операцій триває

У Збройних силах України продовжують працювати над створенням Сил спеціальних операцій, зазначив Муженко. Він нагадав, що нещодавно було випущено 29 інструкторів.

"Зараз йде робота над створенням навчального центру Сил спецоперацій, перша черга якого повинна бути завершена до кінця цього року. Йдеться про необхідну інфраструктуру, навчальні корпуси, приміщення для проживання особового складу, навчально-матеріальну базу для підготовки військовослужбовців", - деталізував він.

За словами начальника Генштабу, в Міністерстві оборони досить фінансів, щоб провести необхідні роботи.

"Ми також сподіваємося на допомогу наших партнерів, зокрема це стосується тренажерів, екіпіровки, обладнання для стрільбищ", - додав Муженко.

Також не припиняється підготовка інструкторів, продовжив він.

"Уже проведено черговий відбір, відібрано кілька сотень охочих. До кінця поточного місяця буде проведено ще один етап відбору, і після цього буде проведено ще один, кінцевий етап, з американськими фахівцями, і з 1 червня розпочнеться підготовка ще однієї партії інструкторів. В ході тієї підготовки також буде визначений відсів", - зазначив начальник Генштабу.

На його переконання, якість відбору значно покращилася. При цьому начальник Генштабу зазначив, що "ніхто планки не виставляє - 50 або 100 осіб мають пройти підготовку".

"Пройдуть стільки, скільки будуть здатні пройти цей курс. Я думаю, що це буде кілька десятків", - підкреслив він.

Говорячи про загальну кількість Сил спецоперацій, Муженко констатував, що вже "створено командування, є низка військових частин, зараз приймають до складу командування".

"Я думаю, що вони і складуть основу цих частин. Ми не будемо говорити про кількісні показники. Але це буде більше, ніж тисяча людей", - підкреслив начальник Генштабу.

За його словами, спектр операцій широкий - від інформаційно-психологічних до розвідувальних.

"Ми не почали створення Сил спецоперацій з нуля, у нас були частини спеціального призначення, спецназ, групи спецназу, які виконували завдання і досить успішно. У складі підрозділів Сил спецоперацій у нас є і герої, багатьох було нагороджено. Йдеться про створення Сил спецоперацій як єдиної структури. Зараз триває процес формування і процес становлення, зараз вони вже виконують завдання, перебувають на лінії зіткнення, ведуть розвідку, пошуки, здійснюють евакуацію льотного складу - це одне із завдань спецоперацій - евакуація екіпажу повітряних суден, які були збиті, і такі завдання успішно виконувалися"- деталізував Муженко.

Разом з цим, українцям потрібна "підготовка за новітніми методиками, стандартами передових країн світу з урахуванням вже нашого досвіду".

"Поєднання нашого досвіду і передової методики дасть високу якість підготовки наших бійців і серйозно підвищить їхні бойові можливості", - переконаний начальник Генерального штабу ЗСУ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 840 | Додав: adminA | Теги: Муженко, не тільки Донбас, загроза для України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]