Ср, 2024-04-24, 13:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:03
МВФ дасть Києву грошей тільки після реформ і радить підвищити податки
Інші останні Економічні новини

Міжнародний валютний фонд готовий повернутися до обговорення питання фінансування України, але лише після того, коли побачить намір влади країни продовжити відповідні реформи. Про це заявив глава місії МВФ Крістофер Джарвіс за підсумками роботи в Києві минулого тижня, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми зараз чекаємо від уряду ініціатив щодо затвердження та впровадження низки певних заходів. Як тільки вони визначаться і будуть готові це зробити, ми будемо готові продовжити дискусії про надання фінансування", - сказав він.

Нагадаємо, з 21 по 28 травня місія Міжнародного валютного фонду спостерігала за економікою України.

За підсумками нагляду за 2012 року Фонд вкаже на можливі ризики для стабільності і порекомендує необхідні зміни.

22 травня, перед МВФ звітував голова Національного банку України Сергій Арбузов. За його словами, державний борг України скоротився до 36% ВВП з 39,9% на початок 2012 року. При цьому глава Нацбанку підкреслив, що протягом останніх трьох місяців зростають міжнародні резерви України, причому їхнє зростання має не борговий характер, а Україна продовжує виконувати всі зовнішні зобов'язання.

З багатих українців треба брати більше податків, вважають у МВФ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) сумнівається в можливості утримання урядом України показника дефіциту бюджету на рівні 1,8% ВВП в 2012 році і пропонує владі посилити оподаткування заможних громадян. Про це заявив глава місії МВФ Крістофер Джарвіс.

Як повідомив Джарвіс, фонд рекомендує Кабінету міністрів розглянути можливість скорочення кількості податкових пільг або обмежити бюджетні витрати.

"Змінами до бюджету передбачено збільшення видатків на зарплати і пенсії, а з метою їх фінансування заплановано збільшення бюджетних надходжень. Для виконання запланованого урядом показника дефіциту бюджету в 1,8% ВВП, необхідне здійснення нових заходів", - сказав він.

Нагадаємо, раніше президент України Віктор Янукович висловив впевненість у тому, що Верховна Рада схвалить закон про податок на розкіш.

У середовищі чиновництва і депутатів Верховної Ради склалося подвійне ставлення до ініціативи зробити прозорою систему фінансування їхніх витрат, тоді як представники класу олігархів виявляють готовність платити податок на розкіш.

Депутати вважають податок на багатство профанацією, але якщо його запровадять - скоріше зважаться продати своє майно, ніж погодяться платити.

МВФ: збільшення тарифів на газ допоможе Україні досягти енергетичної незалежності

За словами глави місії МВФ, збільшення тарифів на газ та опалення для населення залишається важливою складовою для досягнення енергетичної незалежності України. МВФ рекомендує здійснити суттєве підвищення тарифів і проводити регулярне підвищення в майбутньому за умови скасування субсидій, але наданні фінансової підтримки найбіднішим верствам населення.

Джарвіс підкреслив, що такий крок буде сприяти скороченню дефіциту Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" і вивільненню ресурсів для інвестування в національне виробництво і забезпечення ефективного використання енергоресурсів.

Він також підкреслив, що українські споживачі досі оплачують лише п'яту частину вартості імпортованого газу, при цьому подібна ситуація забезпечується за рахунок всього населення країни в рівній мірі, хоча обсяги використання газу суттєво відрізняються у різних споживачів.

Нагадаємо, 23 травня віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що головною проблемою у відносинах між Україною та Міжнародним валютним фондом залишається питання про підвищення тарифів на газ для населення.

У 2012 році річний ріст економіки Україні становитиме 3%, прогнозують у МВФ

Щодо монетарної політики, Джарвіс зазначив, що вона повинна залишитися націленою на підтримку цінової стабільності за умов високих зовнішніх ризиків.

Разом з тим у МВФ вважають, що більша гнучкість обмінного курсу допоможе краще адаптуватися Україні до змін економічних умов і більшою мірою захистить національну економіку від зовнішнього шоку.

Щодо фінансового сектора Джарвіс зазначив, що його необхідно і надалі посилювати для відновлення кредитування та підтримки економічного зростання.

За його словами, банківська система країни має достатній капітал, але необхідні подальші реформи, які, серед іншого, забезпечать скорочення обсягу непрацюючих позик.

Крім того, глава місії МВФ підкреслив важливість підтримки українським урядом довіри міжнародних і внутрішніх інвесторів до влади країни.

Джарвіс також повідомив, що фонд очікує в 2012 році річний ріст економіки Україні на рівні 3%: динаміка погіршиться під впливом скорочення попиту на зовнішньому ринку на товари українського експорту.

За його словами, таке розширення дефіциту поточного рахунку очікується за умови незмінності економічної політики: активізація політики дозволить зменшити негативне сальдо.

МВФ: Україна закінчить 2012 рік з інфляцією 7%

За прогнозами Міжнародного валютного фонду, Україна закінчить 2012 рік з інфляцією на рівні 7%.

Також, нещодавно у Світовому економічному прогнозі (World economic outlook) МВФ погіршив прогноз зростання ВВП України з 4,8% до 3,0% в 2012 році.

У 2013 році прогноз по росту економіки та інфляції дещо покращили - до 3,5% та 5,9% відповідно.

Нагадаємо, у вересні 2011 року МВФ поліпшив прогноз зростання ВВП України з 4,5% до 4,7% в 2011 році та погіршив з 4,9% до 4,8% в 2012 році.

Фонд також прогнозував інфляцію в Україні (грудень до грудня) 10,7% в 2011 році і 8,5% в 2012 році.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1019 | Додав: adminA | Теги: МВФ .Києву грошей .реформ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]