Сб, 2024-04-20, 11:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:27
МВФ підтримує новий бюджет Кабміну, але попереджає про ризики
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Міжнародний валютний фонд очікує на схвалення депутатською більшістю проекту державного бюджету на 2016 рік, який відповідатиме параметрам програми співпраці між Україною та МВФ. Про це Укрінформу заявив представник МВФ в Україні Жером Ваше.

"Ми досягли великого прогресу у перемовинах з Міністерством фінансів (за результатами останнього перегляду програми - ред.). І тепер ми чекаємо, що буде подано і прийнято парламентом бюджет, який відповідатиме цілям щодо дефіциту, зазначених у програмі, і політиці, про що ми домовилися з Міністерством фінансів", - сказав Ваше.

На прохання журналіста прокоментувати "незвичайну заяву МВФ за підсумками роботи місії та наступну дату приїзду місії, Ваше зауважив: "Наприкінці попередньої місії ми заявили, що з міністром фінансів досягнуто прогресу щодо бюджету, який ми б підтримали. Наразі я не можу назвати дату наступної місії".

Є ризик для продовження програми співпраці в рамках механізму розширеного фінансування (EFF) між Міжнародним валютним фондом та Україною, заявив Жером Ваше.

"Ми вступаємо у важкі часи, складну ситуацію. Є потреба у відповідальній політиці, в тому, щоб і далі рухатись обраним шляхом. Ми бачимо певні ризики для програми МВФ", - наголосив Ваше.

За його словами, бюджетна політика має відповідати цілям, які були погоджені у програмі між Україною та фондом.

"Ризики є. Ризик, як я казав, у тому, що може бути прийнято бюджет, який не відповідає цілям програми МВФ і в якому буде закладено політику, якої ми не підтримуємо", - зауважив він, додавши, що фонд досяг згоди з міністром фінансів України Наталією Яресько щодо політики надходжень і витрат, яку МВФ у змозі підтримати.

"Тепер ми чекаємо на те, яким буде поданий бюджет і чи відповідатиме він домовленостям. І чи ми зможемо його підтримати", - сказав він.

Нагадаємо, у разі зупинення програми співробітництва між МВФ та Україною автоматично будуть зупинені всі програми кредитування з міжнародними фінансовими організаціями: Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, урядів країн ЄС та США.

Як повідомлялося, проект держбюджету на 2016 рік буде винесено на розгляд уряду найближчими днями, а потім передано до Верховної Ради. Як підкреслювали в Мінфіні, документ формувався за безпосередньої участі фахівців місії ключового кредитора країни – Міжнародного валютного фонду. Ухвалення бюджету має відбутися до кінця року. Це є однією з основних умов отримання Україною третього траншу кредиту в обсязі 1,7 млрд грн за програмою розширеного фінансування EFF, затвердженою в березні 2015 року.

Ваше сказав, яку податкову реформу підтримає МВФ

Міжнародний валютний фонд не може підтримати проект податкової реформи комітету ВР під керівництвом Ніни Южаніної, бо він суперечить цілям програми співпраці між Україною та фондом, заявив Ваше.

"Для нас буде дуже важко підтримати програму компенсації згідно з законопроектом, який було подано податковим комітетом, тому що тоді дефіцит перевищує цільові параметри програми. Це призведе до політики незбалансованості, до втрати надходжень на 9-10% ВВП, що неможливо буде компенсувати. В таких умовах ми, очевидно, не можемо підтримати такий проект. Це призвело б до сходження з рейок програми МВФ", - сказав Ваше.

На прохання журналіста він уточнив, що справа не лише в показниках дефіциту бюджету.

"Так, з цифрами є певні складності, але це ще й питання правильної політики. Політики, що дозволить скоротити перекоси як у витратах, так і в надходженнях, та які дозволять впроваджувати справедливу політику, щодо всіх прошарків населення", - пояснив він.

Нагадаємо,в Україні є декілька версій реформування податкового законодавства.

Зокрема, податкова реформа Мінфіну передбачає зниження ставки ЄСВ з 35% в середньому до 20%. Податковий комітет ВРУ відпрацьовує версію зниження також до 20%, але з паралельним переглядом ставки податку на доходи фізосіб - з 15-20% до 10%.

МВФ озвучив свою позицію щодо "боргу Януковича"

Україна та Російська Федерація мають сісти за стіл переговорів щодо реструктуризації боргу у 3 мільярди доларів, який було взято у грудні 2013 року. Таку позицію Міжнародного валютного фонду озвучив Жером Ваше.

"Ми закликаємо обидві сторони провести переговори і дійти згоди по цій справі", - сказав він.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін 16 листопада на саміті G20 в Туреччині заявив, що Росія готова піти на реструктуризацію трьохмільярдного боргу України на 2016-2018 роки по 1 мільярду доларів щорічно за умови гарантій Заходу. Проте Міністерство фінансів неодноразово заявляло, що Україна досі не отримувала офіційних пропозицій від Росії що відстрочки сплати боргу.

Додамо, у грудні 2013 року екс-президент України Віктор Янукович і президент Росії Володимир Путін підписали договір про надання Україні кредиту на 15 млрд дол. через розміщення українських цінних паперів. Перший транш кредиту в обсязі 3 млрд дол. був наданий Україні вже наприкінці грудня 2013 року.

Кредит передбачав обмін коштів на суверенні євробонди України та не передбачав дострокових повернень і погашень.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 862 | Додав: adminA | Теги: новий бюджет Кабміну, МВФ, ризики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]