Пт, 2024-03-29, 13:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:23
МВФ схвалив надання Україні 17,5 мільярда
Інші останні Економічні новини

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила надання Україні SDR12,348 млрд (близько 17,5 млрд дол.) в рамках нової програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility, EFF).

Про це в середу 11 березня повідомляється в прес-релізі Фонду, передає "Інтерфакс-Україна".

Раніше сьогодні міністр фінансів України Наталя Яресько заявила, що перший транш кредиту за новою програмою між Україною і ключовим кредитором країни МВФ може скласти 5 млрд дол.

Як повідомлялося, 12 лютого Кабінет міністрів України затвердив меморандум співпраці з МВФ за програмою Extended Fund Facility, яка передбачає низку ключових реформ – ефективних рішень в управлінні економікою, боротьбі з корупцією, наведення ладу в енергетиці, оптимізацію і скорочення державних витрат, збільшення до 3% ВВП витрат на інвестиції, скорочення апарату державних чиновників, наведення справедливості у пенсійній реформі, в першу чергу йдеться про скорочення і ліквідацію так званих спеціальних пенсій.

Крім того, метою нової програми є стабілізація банківської системи і валютного курсу з тим, щоб 2016 рік став роком стабілізації і економічного зростання для України.

2 березня Верховна Рада ухвалила зміни до Бюджетного кодексу і внесла правки до держбюджету-2015 в рамках пакету МВФ.

У МВФ висловили упевненість в тому, що реалізація програми реформ буде успішною, тому що уряд України, за словами директора – розпорядника фонду Крістін Лагард, демонструє готовність запроваджувати перетворення, підвищувати тарифи, реструктуризувати банки, скорочувати державні витрати і проводити судову і антикорупційну реформи. Крім того, Лагард зазначила, що програма реформ відкриває Україні доступ до загального пакету фінансової допомоги обсягом до 40 млрд дол. протягом найближчих 4 років.

Як очікується, нову програму співпраці буде затверджено на засіданні Ради директорів, а перший транш за програмою може прийти до України протягом кількох днів після позитивного рішення Ради – до кінця березня.

У Мінфіні прогнозують, що перший транш може становити до 60% усього обсягу кредитування, а саме – близько 10 млрд дол. Кошти будуть спрямовані на поповнення золотовалютних резервів НБУ, а також на забезпечення зовнішніх зобов`язань України.

Зазначимо, 30 квітня 2014 року рада директорів МВФ вже схвалювала кредитну програму stand-by для України в обсязі 16,67 млрд дол., розраховану на два роки, і на початку травня перерахувала перший транш - близько 3,2 млрд дол. Другий транш був наданий 4 вересня в розмірі 1,39 млрд дол.

Проте в подальшому фінансування було припинено, зокрема, через тривале формування уряду України у зв'язку з достроковими парламентськими виборами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: 5 мільярда, МВФ схвалив надання Україні 17 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]