Сб, 2024-04-20, 16:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:47
МВФ Україна направить оновлений меморандум для третього траншу після звіту Яценюка в ВР, - джерело
Інші останні Економічні новини

Представники уряду підпишуть оновлений меморандум про економічну і фінансову політику Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках програми розширеного фінансування EFF після звіту прем'єр-міністра в парламенті, запланованого на 16 лютого, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в органах влади.

"Підписання меморандуму відкладено через затягування з боку прем'єр-міністра", - стверджує співрозмовник агентства.

За його словами, це пов'язано з тим, що Кабмін очікує гарантій, що він залишиться працювати далі і не буде відправлений у відставку.

"Очевидно, що такі гарантії можуть з'явитися після 16 лютого", - додало джерело.

Як повідомлялося, після загострення політичних суперечностей в українській владі в середині минулого десятиліття свої підписи під меморандумом МВФ ставлять президент, прем'єр, міністр фінансів і глава Нацбанку.

Голова НБУ Валерія Гонтарєва 1 лютого висловила припущення, що Україна може направити МВФ оновлений меморандум для отримання 3-го траншу кредиту EFF у розмірі SDR 1,18 млрд (1,63 млрд дол.) ще того ж тижня, що надало б можливість Фонду протягом 2-3 тижнів розглянути питання про виділення цих коштів.

Гонтарєва зазначила, що обговорення проекту меморандуму в Давосі в 20-х числах січня з керівництвом МВФ, в якому брали участь також президент Петро Порошенко і голова Мінфіну Наталія Яресько, показали, що "у нас все нормально".

Однак в наступні дні, особливо після заяви глави Мінекономрозвитку Айвараса Абромавичуса про відставку в зв'язку з тиском, що чиниться на нього, ситуація загострилася як в коаліції, так і у взаєминах з МВФ.

Лагард двічі висловила занепокоєння ситуацією в країні, заявивши про сходження влади зі шляху реформ і попередивши про можливість припинення фінансування.

"Я занепокоєна тим повільним прогресом, який демонструє Україна в поліпшенні державного управління, в боротьбі з корупцією і в зменшенні впливу корисливих інтересів на політику. За відсутності помітних зусиль надати новий поштовх реформам в управлінні державою і боротьбі з корупцією складно уявити, що програма підтримки МВФ триватиме і буде успішною", - зазначалося в заяві глави МВФ 10 лютого.

"Україна ризикує повернутися до практики невдалих економічних кроків, яких і так вистачало в її нещодавній історії. Життєво важливо, щоб зараз дії лідерів України повернули країну на обнадійливий шлях реформ", - додала Лагард.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України загальним обсягом 12348 млрд SDR (близько 17 млрд дол.) спочатку передбачала проведення щоквартального огляду програми, виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Однак на сьогодні країна отримала лише перший транш коштів на 5 млрд дол. і другий - на 1,7 млрд дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 728 | Додав: adminA | Теги: україна, третій транш, оновлений меморандум, ВР, звіт Яценюка, МВФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]