Вт, 2024-04-23, 13:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:56
МВФ знову відтермінував надання траншу
Інші останні Економічні новини

   Питання оцінки реформ, здійснюваних урядом України у рамках програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, не внесене до порядку денного роботи Ради директорів МВФ.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на сайт МВФ, розклад засідань Ради сформовано до 31 серпня, проте українське питання в ньому відсутнє.

До кінця місяця МВФ розгляне питання співпраці з Йорданією, Екваторіальною Гвінеєю і Сербією.

Раніше міністр фінансів України Олександр Данилюк відзначав, що в цілому Україна і МВФ погодили всі питання співпраці ще на початку липня, проте далі сталася якась технічна заминка, й вона трохи відстрочила дискусію по Україні. В уряді розраховували, що українське питання буде розглянуте наприкінці серпня.

Нагадаємо, МВФ схвалив програму співробітництва з Україною з використанням механізму розширеного фінансування у березні 2015 року терміном на 4 роки з обсягом фінансування 17,5 млрд дол.

Торік Україна отримала за програмою два транші обсягами 5 і 1,7 млрд дол.

Восени 2015 року Київ повинен був пройти другий перегляд програми й отримати третій транш у розмірі 1,7 млрд дол.

Однак ситуацію ускладнили проведені в жовтні вибори до місцевих рад, а а далі серйозні політичні суперечки навколо податкової реформи та формування бюджету на 2016 рік. Співпрацю з МВФ було фактично заморожено.

Проблеми з е-декларуванням впливають на програму МВФ - Данилюк

Проблеми з запуском електронного декларування впливають на виділення Україні траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) і траншу в 1 млрд доларів під держгарантії США. Про це міністр фінансів Олександр Данилюк розповів в інтерв'ю "Економічній правді".

"Для мене зараз найголовніше, щоб те, що сталося з системою електронного декларування, не вплинуло на співпрацю з нашими західними партнерами - МВФ, урядом США. Електронне декларування запущено, що й передбачалося меморандумом України з МВФ. Запуск системи без сертифіката безпеки в тестовому режимі - це вже наш винахід. Безперечно, система повинна бути здатною приймати декларації. Відповідно, виникає питання про те, чи дозволяє формат, в якому вона була запущена, це зробити. у цьому є сумніви. Такі ж сумніви є і у наших міжнародних партнерів", - зазначив Данилюк.

Він підкреслив, що система повинна бути повністю запущена до 1 вересня. Без цього виділення третього траншу опиняється під загрозою. "Більш того, без МВФ ми не зможемо отримати 1 млрд доларів кредитних гарантій від США, 1,2 млрд євро макрофінансової підтримки від ЄС і кредити на покупку газу від європейських партнерів", - нагадав міністр.

Якщо ж система повністю запрацює з 1 вересня, Україна зможе розраховувати на транш у вересні, уклав Данилюк.

Недонадходження до бюджету в разі зриву співпраці з МВФ не можна перекрити ніякими популярними заходами.

"Неотримання зовнішнього фінансування погіршує ситуацію. Доведеться йти на надзвичайно непопулярні рішення, секвестр бюджету, інші заходи", - сказав Данилюк.

За його словами, уряд має базовий сценарій - отримання траншу МВФ і подальше проходження за програмою.

Співпраця з МВФ - це завдання не тільки цього року.

"Адже МВФ не просто підтримує нашу програму реформ. Кожен транш МВФ - це чіткий сигнал для інвесторів, що зміни відбуваються і що в Україну можна вкладати гроші", - стверджує міністр.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 802 | Додав: adminA | Теги: транш, МВФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]