Чт, 2024-04-25, 09:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:57
МЗС - у в`язницях РФ утримують близько 7 тисяч громадян України
Інші останні Кримінальні новини

На території Росії у в`язницях утримуються близько 7 тис. громадян України. Про це сказав журналістам заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко в Харкові на брифінгу після відкриття почесного консульства Австрії, передає УНІАН.

"Ви маєте усвідомлювати, щоб розуміти масштаб, що українців у в`язницях російських близько 7 тисяч сидить. Це українські громадяни, яких Міністерство закордонних справ України захищає, кожного", - сказав він.

Заступник міністра визнав, що в російських тюрмах утримуються як кримінальні, так і політичні в`язні. Представник МЗС України підкреслив, що про звільнення останніх Україна веде постійні переговори.

"Постійно (ведуться переговори - ред). У ситуації з Савченко були змушені втручатися безпосередньо президенти держав. Рівень цих переговорів був дуже високий і складний. З усіма людьми, яких ми вважаємо політичними в`язнями в Росії, робота ведеться нашими консулами з самого початку, з першого дня. Зараз їх стає більше, додалися кримські татари", - зазначив Пристайко.

За його словами, Україні відомо про близько півтора десятка ув`язнених з політичних мотивів кримських татар. "Є різні цифри. Ми зараз маємо тільки півтора десятка кримських татар", - зазначив заступник міністра.

Пристайко також зазначив, що в ситуації з ув`язненими в Росії українцями Станіславом Клихом і Миколою Карп'юком, які вчора, 26 травня, отримали вирок, є схожість із ситуацією Надії Савченко.

"Ми не хочемо завадити цим переговорам, але в цьому є певна послідовність кроків", - сказав заступник міністра.

Як повідомлялось, 26 травня Верховний суд Чечні засудив Миколу Карп'юка до 22,5 року ув`язнення в колонії суворого режиму, Станіслава Клиха - до 20 років ув`язнення.

У Росії їх звинуватили в "участі у банді", вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що за часів першої чеченської війни Карп'юк і Клих створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню.

Крім того, Карп'юк нібито наприкінці 1994-го і початку 1995 року сам брав у них участь. Також їм інкримінують участь у ті роки в УНА-УНСО (тоді це були дві окремі організації), забороненої в РФ із 2014 року.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Карп'юк і Клих повинні бути звільнені згідно з Мінськими угодами.

Суд РФ 22 березня засудив Надію Савченко до 22 років ув`язнення за нібито вбивство російських журналістів, які незаконно перебували на сході України для інформаційного супроводу російських бойовиків. Також суд виніс рішення зобов`язати льотчицю сплатити штраф у розмірі 30 тис. рублів за "незаконний перетин кордону".

25 травня Путін підписав указ про помилування Савченко, цього ж дня її обміняли на російських спецпризначенців Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва.

Після звільнення Савченко в Росії все ще утримують за ґратами щонайменше 31 українця, з яких 16 - кримські татари. Про це повідомила голова правління Центру громадянських свобод (ЦГС) Олександра Матвійчук.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 783 | Додав: adminA | Теги: 7 тисяч громадян України, вязниці РФ, МЗС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]