Вт, 2024-04-23, 11:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:40
На Донеччині під вибори створюють спеціальні місцеві адміністрації
Інші останні Новини з регіонів України

  Президент України Петро Порошенко підписав указ про створення низки військово-цивільних адміністрацій у Донецькій області, повідомляє прес-служба глави держави.

Згідно з оприлюдненим у п'ятницю указом, утворюються Першотравнева районна військово-цивільна адміністрація, військово-цивільна адміністрація міста Мар’їнка та села Побєда Мар’їнського району Донецької області.

Також військово-цивільні адміністрації створюються в селах Комінтернове, Водяне і Заїченко Волноваського району Донецької області. У документі наголошується, що статус Першотравневої районної військово-цивільної адміністрації (ВЦА) Донецької області набуває Першотравнева районна державна адміністрація Донецької області, а її голова стає керівником Першотравневої військово-цивільної адміністрації (ВЦА).

"РНБО і його секретар повинні забезпечити невідкладний розгляд питань з приводу призначення керівників військово-цивільних адміністрацій зазначених населених пунктів. Керівник Антитерористичного центру при СБУ і голова Донецької обласної державної адміністрації - відповідно до закону України "Про військово-цивільні адміністрації" повинні здійснити інші заходи, пов'язані зі створенням військово-цивільних адміністрацій", - повідомляє прес-служба.

Указ набирає чинності з дня опублікування.

Як повідомлялося, 5 березня президент України Петро Порошенко підписав указ про створення Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій.

Відповідним указом (№ 123/2015) також утворювалися в Донецькій області Волноваська районна ВЦА, Мар'їнська районна ВЦА, а в Луганській області - районні Новоайдарська, Попаснянська, Станично-Луганська ВЦА.

Також указом у Донецькій області створюються військово-цивільні адміністрації міст Авдіївка, Вугледар, Красногорівка, і в Луганській області - ВЦА села Кримське Новоайдарського району Луганської області, сіл Трьохізбенка, Кряківка, Лобачеве, Лопаскіне і Оріхове-Донецьке Новоайдарського району, сел. Новотошківське і с. Жолобок Попаснянського району Луганської області, сіл Троїцьке і Новозванівка Попаснянського району.

Існування військово-цивільних адміністрацій впливає на проведення місцевих виборів 25 жовтня.

Ухвалений раніше закон (№2662-1) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо унормування діяльності військово-цивільних адміністрацій передбачає, що для виконання повноважень органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування в районі проведення антитерористичної операції можуть діяти військово-цивільні адміністрації.

Військово-цивільні адміністрації району та області визначені як тимчасові державні органи, які здійснюють на відповідній території повноваження районних, обласних рад та/або державних адміністрацій та інші повноваження.

У свою чергу військово-цивільні адміністрації населених пунктів - це тимчасові державні органи, що здійснюють на відповідній території повноваження сільських, селищних і міських рад та/або виконавчих органів відповідних місцевих рад.

Парламент підтримав закон з поправкою, озвученою керівником фракції "Блок Петра Порошенка" Юрієм Луценком. "Ця поправка дає можливість зобов'язати військово-цивільні адміністрації давати відповіді на запити Центральної виборчої комісії", - сказав він.

Також передбачається, що одночасно з прийняттям рішення про створення військово-цивільної адміністрації президент приймає рішення про припинення повноважень відповідних сільських, селищних, міських, районних, обласних рад та/або їхніх виконавчих органів.

Разом з тим керівників районних та обласних військово-цивільних адміністрація тепер президент призначатиме за поданням керівника Антитерористичного центру при СБУ.

У той же час немає інформації, що цей закон підписаний. Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, цей закон переданий на підпис президенту.

Крім того, в постанові (№2148-а), яким парламент призначив місцеві вибори на 25 жовтня 2015 року, передбачено, що можливість проведення виборів на підконтрольних української влади територіях Донецької та Луганської областей визначить Центральна виборча комісія.

22 липня головою Луганської обласної військово-цивільної адміністрації призначений Георгій Тука. Попереднього її керівника Геннадія Москаля, за тиждень до того, перевели керувати ОДА в Закарпатті.

Роботою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації керує зараз Павло Жебрівський.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 932 | Додав: adminA | Теги: вибори, спеціальні місцеві адміністрації, донеччина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]