Пт, 2024-03-29, 12:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:21
На карликовій планеті Плутоні астрономи знайшли ознаки життя
Інші останні Новини світу науки і технологій

Ознаки наявності на поверхні Плутона молекул органічного походження, що є "цеглинками" будівництва життя, виявили американські науковці, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Вони за допомогою космічного телескопа національного аерокосмічного агентства NASA Hubble виявили на карликовій планеті Сонячної системи зону, яка вирізняється високим ступенем поглинання ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Ця особливість вказує на присутність органічних речовин, найпевніше молекул зі складною структурою, що містять вуглеводень або азот.

"Відкриття приголомшливе, адже саме молекули вуглеводню та інших речовин, ймовірно, які відповідають за низку особливостей ультрафіолетового спектра, можуть надавати Плутону його характерного червоно-цегельного забарвлення", - підкреслив керівник дослідження Алан Стерн з Південно-Західного дослідницького інституту в штаті Колорадо.

Він нагадав, що на карликовій планеті виявили метан та оксид вуглецю в замерзлій формі. Їхня взаємодія з космічними променями (потоки елементарних частинок, які народжуються у Всесвіті) і призводить до виникнення речовин, які поглинають ультрафіолетове випромінювання, вважають науковці.

При порівнянні з даними, отриманими в 1990-х, нові фотографії дозволили виявити на Плутоні багато змін. Найбільше дослідників вразили видимі зміни ландшафту планети. Стерн з колегами пов'язують ці зміни з "різким збільшенням атмосферного тиску". Нові спостереження обіцяють важливі відкриття в плані розуміння природи Плутона і того, як він еволюціонував і змінювався з часом.

Плутон відкрив у 1930 році астроном Клайд Томбо. Довгий час космічне тіло вважали повноцінною планетою. Однак в 2006 році після тривалих і гарячих суперечок статус Плутона був зведений до карликової планети.

Плутон і його три супутники - Харон, Никта і Гідра - розташовуються на околиці Сонячної системи. Американські вчені розраховують збагатитися додатковими знаннями до моменту підльоту до планети міжпланетного зонда NASA New Horizons ("Нові горизонти"). У січні 2006 року він вирушив в експедицію протяжністю 6,4 млрд км. Зонду належить зробити проліт на відстані 12,5 тис км від карликової планети. У разі вдалого "рандеву" це станеться 14 липня 2015 року.

Нагадаємо, що в липні цього року біля Плутона знайшли черговий супутник, правда, досить невеликий. Космічний телескоп "Хаббл" виявив новий супутник Плутона, який стає четвертим і найменшим супутником цієї невеликої планети в Сонячній системі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1173 | Додав: adminA | Теги: NASA Hubble, Плутон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]