Сб, 2024-04-20, 04:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:15
На кордоні через бюрократичну тяганину застрягла гуманітарна допомога для України - ЗМІ
Інші останні Економічні новини
Близько 500 партій вантажів, поставлених в Україну як гуманітарна допомога, затримали на митниці, передає "КоммерсантЪ-Украина".

Як стало відомо, сталося це через ліквідацію міжвідомчого органу, який надавав товарам статус гуманітарної допомоги. Функції цього органу передали Міністерству соціальної політики, яке змушене узгоджувати питання надання товарам такого статусу з вісьмома різними відомствами. Благодійні організації мають намір звернутися до Кабінету міністрів і до президента з проханням розібратися в критичній ситуації.

Основним органом, який надавав статус гуманітарної допомоги вантажам, що постачаються в Україну, була міжвідомча комісія при Кабміні. Після схвалення у жовтні 2012 року змін до законодавства функції комісії, яка фактично була ліквідована 21 січня цього року, були передані Мінсоцполітики. Як повідомили в департаменті соціальних послуг міністерства, тепер питання надання статусу гуманітарної допомоги відомство зобов'язане погоджувати з вісьмома міністерствами та центральними органами виконавчої влади.

"При відправці проектів наказів міністерство просить розглянути їх і узгодити за один день. Але, на жаль, процедура узгодження затягується", - зізналися в департаменті. Там повідомили, що розробили проект наказу про правила взаємодії між органами в таких випадках, який зараз обробляється зацікавленими сторонами і Нацбанком.

Затримки з узгодженням призвели до того, що різні вантажі, які прямують у країну як гуманітарна допомога, простоюють на українських митницях.

Як пояснили одержувачі гуманітарної допомоги, при ввезенні на територію України гуманітарна допомога не оподатковується і повинна проходити митне оформлення в першочерговому порядку. Безкоштовно подібний товар може зберігатися на митницях до чотирьох місяців. Потім одержувач протягом трьох місяців зобов'язаний оплачувати зберігання товару, а якщо після закінчення цього терміну долю вантажу не буде вирішено, митниця має право конфіскувати його.

Як повідомили в Мінсоцполітики, в цьому році прийнято лише два рішення з визнання вантажів гуманітарною допомогою за спеціальним дорученням Кабміну. Всього надійшло 387 пакетів документів з проханням визнати вантаж, послуги, засоби гуманітарною допомогою. З них опрацьовано 252 пакети. Підготовлено 20 проектів рішень, 17 з них відіслані на узгодження в інші відомства. У департаменті соціальних послуг наголосили, що в першу чергу готуються рішення щодо вантажів, у яких закінчився термін зберігання на митниці, з продуктами харчування і ліками, а також призначеним для лікарень і дитбудинків.

Тим часом, за інформацією джерел у Міністерстві доходів і зборів, на 10 березня на митницях неоформленими залишаються 516 партій товарів через відсутність рішення про визнання їх гуманітарною допомогою. У супровідних документах вказано, що це переважно різдвяні подарунки, ліки, вживані одяг і взуття, легкові автомобілі, а також харчові продукти.

У деяких благодійних організацій закінчується безкоштовний термін зберігання гуманітарної допомоги на складах. За словами керівника товариства "Кам'янець-Подільський-Вісбаден" Раїси Павлюкович, після 6 квітня за 12 т вантажу з меблями, одягом, взуттям та багатофункціональними ліжками для хворих треба буде щодня платити близько 90 євро. "Але я його (вантаж - ред.) на ліцензійний склад у Хмельницький везти не буду - у мене немає ні грошей, ні машини. Я не розумію, чому уряд заганяє нас у такий капкан", - каже вона.

У Донецькій області представники благодійної організації "Світло Воскресіння" вже з 1 березня повинні платити 77 євро щодня за 15 т вантажу з одягом, іграшками та велосипедами. "Ми вже винні 1600 євро, які заплатити не в змозі, оскільки у нас неприбуткова структура", - заявив керівник цієї організації Дмитро Дзюбань.

"Ми навмисне пригальмували ввезення вантажу, оскільки не хотіли ризикувати, - розповів директор українського місіонерського товариства "Світло на Сході" Павло Давидюк. - Але тим самим ми зіпсували відносини з нашими партнерами - 29 тис книг для українських бібліотек практично зайняли весь склад за кордоном. І ми навіть не можемо назвати дату, коли ми їх вивеземо".

Благодійні організації зараз збираються звернутися до прем'єр-міністра та президента з проханням втрутитися в ситуацію.

Юрист міжнародної юридичної фірми Beiten Burkhardt Галина Богданова зазначила, що держава наділила громадян правом звернутися до суду і стягнути завдані збитки, зокрема через бездіяльність Мінсоцполітики: "Але через відсутність затвердженої процедури роботи даного органу (Мінсоцполітики - ред.) і його взаємодії з іншими органами з питань надання вантажам статусу гуманітарної допомоги, а також інших прогалин в законодавстві назвати цей механізм ефективним неможливо. "Недосконале законодавство" є свого роду страховкою держави від додаткових витрат, які можуть виникнути у зв'язку з такими позовами".

До речі, ще в 2008 році в Україні були проблеми з перетином гуманітарної допомоги на кордоні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1049 | Додав: adminA | Теги: гуманітарна допомога, кордон, бюрократична тяганина, Україн, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]