Пт, 2024-04-19, 07:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:52
На Марсі знайшли скляні дюни
Інші останні Новини світу науки і технологій

Американські геологи знайшли на Марсі скляні дюни, повідомляє Lenta.Ru з посиланням на статтю науковців у журналі Geology.

Об'єктом дослідження виступали так звані темні регіони Марса - плями на поверхні Червоної планети з низьким альбедо (тобто такі, що відбивають мало світла) в північній частині, площею близько 10 мільйонів квадратних кілометрів. Для аналізу складу відкладень на цих рівнинах використовувалися дані, зібрані зондом Mars Express.

Дослідники встановили, що найімовірніше рівнини покриті великими зернами залізовмісного вулканічного скла. Воно утворюється під час швидкого охолодження вулканічного розплаву, і подібні скляні поля на Землі є, наприклад, в Ісландії. За словами науковців, їхні результати можна розглядати як чергове підтвердження потужної вулканічної активності у минулому Червоної планети.

Також особливості спектра вказують на те, що скляні зерна піддавалися ерозії: зокрема, вони покриті кіркою з підвищеним вмістом кремнію. Подібна ерозія, за словами дослідників, спостерігається в результаті тривалого впливу на такі зерна води з підвищеною кислотністю.

Раніше бортова камера міжпланетної автоматичної станції Mars Reconnaissance Orbiter змогла зафіксувати з позиції навколомарсіанської орбіти рух піщаних дюн, які раніше вважалися застиглими. За розрахунками вчених, для того щоб дюни почали рухатися, потрібна швидкість вітру 130 кілометрів на годину. Для порівняння: в земних умовах було б достатньо вітру, що рухався зі швидкістю лише 16 км на годину.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1118 | Додав: admin | Теги: скляні дюни, марс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]