Пт, 2024-04-19, 15:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:48
На порозі масштабної війни за расовою ознакою Африка
Інші останні Новини світу

На півдні Лівії спалахнули збройні сутички, в яких, тільки за офіційними даними, загинуло близько 150 людей.

Після повалення Муаммара Каддафі це найкровопролитніші бої в країні. Експерти побоюються початку нової громадянської війни, яка загрожує Лівії розколом за расовою і національною ознакою: у місті Себха араби б'ються з чорношкірими тубу, а в іншому районі області Феццан - з туарегами, пише "КоммерсантЪ".

Ця масштабна війна може охопити одразу кілька сусідніх країн. Якщо не зупинити сутички в місті Себха, далі події можуть розвиватися за сценарієм суданського Дарфура, де громадянська війна точиться за расовою ознакою - араби проти африканців. Сутички біля Себхи (столиця області Феццан) почалися після того, як наприкінці березня були вбиті вождь тубу і двоє його наближених.

Подальші події представники тубу називають етнічними чистками і навіть геноцидом.

За їхніми словами, загони арабських бойовиків спалювали будинки чорношкірих мешканців, вбивали жінок, дітей і старих. У відповідь тубу оголосили про створення власного уряду Південної Лівії, пригрозивши підривати нафтогони, а також звернутися за допомогою до одноплемінників, які живуть в сусідніх державах - Чаді і Нігері.

Таким чином події на півдні Лівії загрожують спровокувати серйозну регіональну кризу і навіть міжнародний конфлікт.

На думку експертів, сутички в Себсі підтверджують прогнози, що після падіння режиму Каддафі порушиться міжплемінний і міжетнічний баланс, який досі як-не-як зберігався в Джамахірії. Це також демонструє безпорадність нової влади Лівії. З Тріполі досі не надіслали війська для приборкання бойовиків і запобігання різанини.

Наприкінці лютого 2012 року було оголошено про створення напівавтономного "союзного федерального району Барка (Киренаїка)" на сході Лівії. За даними ЗМІ, йдеться про багатий нафтою регіон, який тягнеться від міста Сирт у центральній частині Лівії до кордону з Єгиптом на сході. Головою верховної ради району був обраний шейх Ахмад аз-Зубейр аш-Шариф ас-Санусі.

Після цього голова Перехідної національної ради Лівії Мустафа Абдель Джаліль заявив, що у центральної влади недостатньо сил, аби військовим шляхом покінчити із сепаратизмом у Киренаїці, проте ПНР вважає рішення про напівавтономію частиною змови сил, лояльних до поваленого і вбитого Муаммара Каддафі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1054 | Додав: adminA | Теги: расовою ознакою, масштабної війни, африка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]