Пт, 2024-04-19, 13:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:13
На референдумі в Нідерландах - низька явка. Прем'єр Рютте проголосував за Україну
Інші останні Новини Європейського Союзу

Сьогодні, 6 квітня, у Нідерландах проходить референдум щодо Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. За даними 4 найбільших муніципалітетів явка на референдумі в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС становить 7%, повідомляє народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Світлана Заліщук.

"На цю хвилину за даними 4 найбільших муніципалітетів - Амстердам, Роттердам, Гаага та Утрехт - явка становить 7%", - написала вона на своїй сторінці в Facebook о 15:15 за київським часом.

Заліщук розповіла, що місцеві соціологи прогнозують, що явка буде в районі 28%. Раніше нардеп зазначила, що якщо бажаючих проголосувати буде менше 30%, то референдум не відбудеться.

Як пише УНІАН з посиланням на volkskrant.nl на виборах Європейського парламенту в 2014 році близько 10.30 вже 8 відсотків голландців віддали свій голос. У Гаазі цей показник становив 6 відсотків, у Роттердамі 4,3 відсотка.

Зазначимо, якщо явка на референдумі не перевищить 30%, його визнають таким, що не відбувся.

Прем'єр-міністр країни Марк Рютте вже проголосував і закликав громадян країни голосувати "за" Асоціацію, повідомляє "Європейська правда".

"Ми повинні допомогти Україні в розбудові суспільства з верховенством права, демократії. Голосування "за" підтримали і єврейська меншина, і ЛГБТ-спільнота, тому я закликаю Нідерланди прийти проголосувати і проголосувати "за", – заявив голландський премʼєр.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в своєму Twitter написав, що "голос за асоціацію - це голос за демократію, права людини в Україні і економічна співпраця з Нідерландами".

Зазначимо, на голосування виноситься питання: "Ви "за" чи "проти" ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?". Виборчі дільниці - близько 6,3 тис. - відкрилися о 7.30 і будуть працювати до 21.00 (22.00 за Києвом).

Виборча система в Нідерландах відрізняється від української - за проведення виборів чи референдумів відповідають місцеві органи влади. Саме тому не буде відомо, скільки саме дільниць буде відкрито.

Щоб референдум, який має дорадчий характер, був визнаний дійсним, має проголосувати 30% нідерландців, які мають право голосу. Цей референдум є першим, який проводиться у відповідності до закону, ухваленого влітку минулого року.

Остаточні результати референдуму буде оголошено 12 квітня.

Після референдуму у парламенті Нідерландів відбудуться дебати

Інформаційна кампанія щодо Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом не повинна закінчуватися сьогоднішнім голосуванням на референдумі в Нідерландах, вважає голова тимчасового представництва Українського кризового медіа-центру (Київ) в Амстердамі Василь Мірошниченко.

"Тут ще залишиться багато роботи, і після сьогоднішнього дня голосування на референдумі – ще 2,5 місяця триватимуть дебати в парламенті, і вже є можливість проводити комунікації не з усією країною, а конкретно з 150 депутатами, оскільки Угоду про асоціацію вони знову мають винести в парламент", - розповів Мірошниченко агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, незважаючи на те, що на нинішньому референдумі відкрито на 30% дільниць менше, ніж зазвичай, "референдум запущений і працює", дільниці відкриті, зокрема, в Амстердамі.

Мірошниченко повідомив, що прогноз голосування залишається незмінним – "швидше за все, результат буде негативними", більшість голландців проголосують проти ратифікації Нідерландами Угоди про асоціацію з Україною.

"Правда, залишається надія на тих, хто не визначився – їх близько третини (третина – "за", третина – "проти"). Ми сподіваємося, що на них вплинуть деякі емоційні речі. Наприклад, компанія "Hop, Nederland, Hop!", ролики якої подивилися 3 млн глядачів і 85% з них – із Нідерландів", - зазначив Мірошниченко.

Крім того, у Нідерландах дозволена агітація в день голосування, тому сьогодні у всіх провідних газетах країни було опубліковано лист-звернення до голландських виборців від громадянського суспільства України.

"З точки зору українського компонента відпрацьовано по максимуму. Україна все робила руками громадських організацій і це виявилося правильним. З точки зору мобілізації різних груп ситуація з референдумом нагадує Євромайдан – всі, хто хотіли чимось допомогти, узяли участь у кампанії", - сказав він.

Зазначимо, пропагандистська машина Росії напряму і через посередників намагається зганьбити образ України в Європі, щоб зірвати її нинішній західний геополітичний вибір.

Голландські депутати від партії "Демократи-66" звернулися із запитом до МЗС Нідерландів з проханням роз'яснити, чи існують ознаки впливу Росії на референдум щодо Угоди про асоціацію з Україною.

Також європейців вже двічі намагалися налякати фейковими терористами з полку "Азов".

Українські волонтери зняли для жителів Нідерландів відеоролик, у якому продемонстрували основні тези російської пропаганди і закликали жителів країни на референдумі підтримати асоціацію України і Євросоюзу.

22 березня в Нідерланди агітувати прибули брати Клички.

З 30 березня по 1 квітня у Нідерландах вперше в історії відбулися дні українського кіно.

3 квітня українці провели марафон між Гаагою і Амстердамом, щоб продемонструвати свою європейськість.

Голландія може залишити в силі ратифікацію Асоціації Україна-ЄС

Народний депутат України (фракція "Блок Петра Порошенка") Світлана Заліщук вважає, що за невеликого відриву на референдумі в Нідерландах між противниками і прибічниками Угоди про асоціацію між Україною та ЄС уряд Нідерландів може залишити в силі рішення про ратифікацію цього договору.

"Є кілька сценаріїв розвитку подій. По-перше, очевидно, що референдум є консультативним і не є обов'язковим згідно з Конституцією Нідерландів. Таким чином, уряд після цього має повернути питання до парламенту, провести дискусію найближчим часом. Очевидно, що якщо відрив буде не дуже великим, це надасть можливість уряду Нідерландів залишити в силі своє попереднє рішення і залишити угоду ратифікованою", - сказала вона в середу під час включення Skype з Нідерландів.

Заліщук зазначила, що якщо розрив буде великим, то більшість політичних сил Нідерландів вже сказали, що не зможуть проігнорувати висновки своїх виборців. "У такому разі, це буде прецедентом, оскільки на сьогоднішній день немає такого прикладу в історії. Я нагадаю, що це лише другий референдум у Нідерландах за тривалий час. Таким чином, прем'єр-міністр Марк Рютте має поїхати до Європейського Союзу для проведення політичних консультацій про те, яким чином вирішити цю ситуацію", - пояснила вона.

Депутат також нагадала, що Угода про асоціацію Україна-ЄС є так званою "змішаною" угодою, і 85% її перебуває в юрисдикції ЄС. "Все, що стосується зони вільної торгівлі, і далі працюватиме, тоді як 15% юрисдикції належить до сфери відносин між Україною та безпосередньо країною-членом ЄС, у цьому випадку Нідерландів. І в цьому аспекті необхідно буде напрацювати політичне рішення, як далі співпрацювати", - зазначила вона.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 797 | Додав: adminA | Теги: україна, низька явка, Нідерланди, прем'єр Рютте, референдум | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]