Пт, 2024-03-29, 08:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:48
На Сатурні через аномальну спеку почалася супербуря
Інші останні Новини світу науки і технологій

Космічний апарат Cassini ("Кассіні"), що працює у даний момент біля Сатурна та його супутників, зафіксував масштабну атмосферну бурю на Сатурні, викликану різким і значним перепадом тиску і температури, повідомляє CyberSecurity.ru з посиланням на NASA.

"Подібний стрибок температури досі здавався абсолютно неймовірним, надто в цій частині планети, де зазвичай погода досить стабільна", - каже Бріджіт Хессман, автор дослідження і фахівець з Університету Меріленду.

Фахівці кажуть, що раніше вони спостерігали значні шторми в атмосфері планети, але не вважали, що ці явища можуть бути такими масштабними.

Згідно з даними інфрачервоного спектрометра Cassini, буря була спричинена несподіваним стрибком температури у верхньому шарі атмосфери. В результаті незрозумілих явищ, температура в регіоні бурі піднялася на 40 градусів вище за норму.

Незадовго до стрибка температури дослідники виявили викид етилену в атмосферу. На Землі подібні викиди можливі в природних умовах, але частіше вони виникають через дії антропогенного характеру.

За словами Хессман, сучасна наука вважає, що гігантські бурі на Сатурні виникають приблизно раз на 30 років. Проте дані Cassini свідчать про неспроможність цього твердження, оскільки схожий шторм апарат спостерігав рівно два роки тому - в грудні 2010 року.

Зазначимо, недавно на супутнику Сатурна Титані знайшли м'який і вологий пісок і озера з метану. А на п'яти інших супутниках виявили кисень.

Всього у Сатурна налічується близько 60 супутників. На деяких з них виявлено ознаки життя.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1032 | Додав: adminA | Теги: Сатурні, спеку, супербуря | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]