Чт, 2024-03-28, 22:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:51
На Сонці через потужний спалах сталося цунамі
Інші останні Новини світу науки і технологій

На Сонці через потужний спалах, що стався вчора, утворилася хвиля, яка пішла по всій видимій поверхні Сонця.

Через це у неділю на Землі очікується невелика магнітна буря, повідомив співробітник Центру прогнозів космічної погоди інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш.

"Великий спалах стався на східному краю Сонця. Він супроводжувався прискоренням частинок, і по всій видимій поверхні Сонця пройшла хвиля", - сказав Гайдаш.

За даними центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA), спалах стався у четвер, 22 вересня, близько 15:00 за Києвом. Гайдаш додав, що спалах належав до класу Х2, і на Землі вже нині фіксується зростання потоку протонів.

"Зараз спостерігається невелике протонне зростання. З точки спалаху по всій видимій поверхні Сонця пройшла ударна хвиля, схожа на цунамі", - зазначив науковець.

"Прихід ударної хвилі на Землю очікується на початку - у другій половині 25 вересня, але геоефективність цієї події буде низькою", - сказав Гайдаш.

Збурення в магнітосфері Землі - магнітні бурі - виникають під дією потоків сонячної плазми, заряджених частинок, викинутих Сонцем.

Частинки, б'ючись об магнітосферу, змушують її коливатися, що може викликати перебої із радіозв'язком. У шкалі індексу магнітних збурень Kp 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреної, а рівні із 5 по 9 - магнітним бурям п'яти класів.

Нагадаємо, що на початку вересня спостереження з космічної обсерваторії NASA SDO (Solar Dynamics Observatory) показали, що потужні вибухові процеси на Сонці - сонячні спалахи - приносять до межі земної атмосфери більше ніж у три рази більше енергії, ніж вважалося раніше.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1630 | Додав: nowyny | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]