Чт, 2024-04-18, 04:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:18
На строкових консультаціях Україна і ЄС обговорять наміри Києва ввести додаткові імпортні мита
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський Союз і Україна проведуть сьогодні, 5 грудня, термінові консультації щодо можливого застосування Києвом додаткових імпортних мит на товари європейських виробників.

Консультації відбудуться у форматі відеоконференції, повідомили в місії України при ЄС з посиланням на представника України при Євросоюзі Костянтина Єлісєєва, передає http://nowyny.eu/.

Очікується, що в обговоренні візьмуть участь з української сторони представники профільних міністерств і відомств, зокрема, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства закордонних справ, з боку ЄС - керівник групи підтримки України Пітер Балаш та представники торгового блоку Єврокомісії.

У ході консультацій українська сторона повинна привести вагомі аргументи, щоб обґрунтувати необхідність застосування урядом обмежувальних заходів щодо європейських товарів і запобігти прийняттю європейською стороною відповідних контрзаходів, говориться в повідомленні.

Від того, чи зможе офіційний Київ переконати Брюссель у застосуванні додаткових імпортних мит, залежить не тільки продовження або скасування Європейським Союзом автономних торгових преференцій, а й подальша доля остаточної виплати макрофінансової допомоги в рамках другого пакету (250 млн євро) і перспектива введення третього пакета макрофінансової допомоги (приблизно 2 млрд євро). В цілому, з урахуванням можливого скасування автономних торгових преференцій (500 млн євро), йдеться майже про 3 млрд євро.

Нагадаємо, Верховна Рада 28 грудня ухвалила закон про заходи щодо стабілізації платіжного балансу (№1562), який передбачає тимчасове, строком на 12 місяців, введення додаткових імпортних мит на 100 товарних груп (за ставкою 5-10%), що дозволить збільшити доходи бюджету на 17,6 млрд гривень. Під час обговорення цього законопроекту, внесеного урядом, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що імпортний збір вводиться тільки після відповідних консультацій з представниками ЄС.

Закон вже викликав критику з боку бізнес-середовища та експертів, які відзначають, що в разі його введення Україна порушить відразу кілька взятих перед ЄС зобов'язань. Зокрема, йдеться про статтю 30 Угоди про асоціацію, Регламент про надання автономних торгових преференцій, зобов'язання, узяті в рамках Меморандуму про надання макрофінансової допомоги. Також цей закон повинен бути узгоджений з Міжнародним валютним фондом.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 816 | Додав: adminA | Теги: імпортні мита, консультаціях, наміри Києва, Україна і ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]