Вт, 2024-04-23, 10:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:03
На створення ядерної установки в Харківському фізико-технічному інституті США виділили 67,5 млн дол
Інші останні Економічні новини

Всі необхідні контракти щодо створення ядерної установки ще не укладені, хоча Меморандум з питань ядерної безпеки між урядом України та урядом США зобов'язував зробити це до березня 2012 року.

США в обмін на відмову України від використання високозбагаченого урану виділили 67,5 млн доларів на створення ядерної установки при Харківському фізико-технічному інституті.

Про це виданню "Зеркало недели. Украина" повідомив доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов, який очолює проект по створенню ядерної установки.

"Деякі компоненти установки вже виготовлені і прийняті нами у розробників з різних країн - Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Росії, Китаю, України. Але більша частина замовлень уже розміщена в нашій країні. На сьогоднішній день американською стороною підписано контрактів на 67,5 млн доларів ", - повідомив доктор фізико-математичних наук.

Однак, за словами вченого, всі необхідні контракти ще не укладені, хоча Меморандум з питань ядерної безпеки між урядом України та урядом США зобов'язував зробити це до березня 2012 року.

"Ще не підготовлені необхідні контракти на 5,5 млн доларів, оскільки ми не провели відповідні розробки, це знову ж наше упущення. Точніше, навіть не недогляд, це просто неможливо було зробити. Нам дістався надзвичайно великий обсяг робіт", - пояснив він.

За словами Карнаухова, на території розміщення майбутньої установки в даний момент завершуються будівельні роботи нульового циклу.

"Спорудження будівлі кілька відкладається і буде завершено в листопаді поточного року. Але чинний контракт на спорудження цієї будівлі підписаний, і немає ніяких сумнівів, що американці його виконають, оскільки це юридично зобов'язуючий документ", - додав учений.

Як повідомлялося, в ході Вашингтонського саміту з ядерної безпеки у 2010 році Україна оголосила про рішення позбутися від усіх наявних запасів високозбагаченого урану до проведення 26-27 березня 2012 року в Сеулі наступного саміту з тематики ядерної безпеки.

У підписаному 26 вересня 2011 Меморандумі з питань ядерної безпеки між урядом України і урядом США, Сполучені Штати взяли на себе зобов'язання надати Україні еквівалентний обсяг низькозбагаченого урану замість вивезеного високозбагаченого, а також "виконати основні етапи будівництва ядерної установки "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, яка управляється лінійним прискорювачем електронів".

Ядерну установку планується ввести в експлуатацію в Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут" не пізніше квітня 2014 року.

22 березня Міністерство закордонних справ заявило, що Україна вивезла всі запаси високозбагаченого урану зі своєї території.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 973 | Додав: adminA | Теги: 67, ядерної установки, 5 млн дол, Харківському фізико-технічному інст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]