Пт, 2024-03-29, 16:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:59
На терміновому роз'язанні справ Тимошенко та Луценка наполягає Фюле: інакше не буде Асоціації
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявляє, що прийшов час постачати для Києва хороші новини у вирішенні проблеми виборчого правосуддя і, зокрема, у справах екс-прем'єра Юлії Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Прийшов час, щоб відправляти хороші новини щодо вирішення питання виборчого правосуддя. Поки справи Тимошенко і Луценка не вирішені належним чином, і не буде достатньо впевненості, що виборче правосуддя більше не буде використовуватися, ми навряд чи можемо говорити про умови, які є сприятливими для підписання Угоди про асоціацію ", - заявив він у середу в Страсбурзі в Європейському парламенті в рамках пленарного засідання в ході дискусії з українського питання.

Фюле також впевнений, що Європейський Союз повинен "залишатися прихильним певної політики послідовної співпраці з Україною". "Ми поставили безпрецедентну мету, і ми сподіваємося, що зможемо її досягти. Зі свого боку, Україна повинна вжити дії щодо питань, які наблизять її до Європейського Союзу, і поверне у зворотний бік недавній відкат", - підкреслив він.

Роблячи висновок щодо ситуації в Україні, європейський політик висловив упевненість, що Києву необхідно "утриматися від зловживання судової системи в політичних цілях".

"Юридичні пояснення не виправдовують того, що сприймається як виборчі дії. Справи Тимошенко і Луценко повинні бути вирішені в терміновому порядку", - заявив Фюле.

Перша оцінка прогресу Києва у відношенні виконання умов, які необхідні для підписання Угоди про асоціацію, буде дана через місяць спостережною місією Європейського парламенту Пета Кокса і Олександра Кваснєвського, нагадав єврокомісар з питань розширення і Європейської політики сусідства.

У середу в Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європейського парламенту з українського питання Фюле дав високу оцінку зусиллям цієї місії.

"Ця місія має потребу і вже має нашу широку підтримку, її важливість не може бути завищена. Ключовим є те, щоб ця місія змогла в наступному місяці зробити доповідь, що був зроблений явний прогрес. Ми підкреслювали це в кожній взаємодії з українською владою за останні тижні і місяці ", - розповів комісар присутнім депутатам.

Він також ще раз позначив офіційну позицію Європейської комісії щодо перспективи підписання Угоди про асоціацію.

"Я хочу бути дуже чітким: якщо ми хочемо підписати Угоду про асоціацію, і я переконаний, що так і буде, так як це в наших спільних інтересах, шлях вперед для влади - не доставляти більше і більше новин, які викликають стурбованість", - переконаний Фюле.

Сам Фюле називає парадоксальною ситуацію в Україні.

У середу, виступаючи в ході пленарного засідання Європейського парламенту в Страсбурзі в рамках обговорення українського питання, він сказав: "Недавні події в Україні продовжують виглядати для нас парадоксом. З одного боку, саміт Україна-ЄС пройшов в конструктивній атмосфері, з чіткими зобов'язаннями Президента Януковича , що Україна сповнена рішучості виконати всі три критерії, визначені у Висновках Ради ЄС у грудні ... З іншого боку, ми також відзначили, що ситуація залишається важкою".

В якості "наочної ілюстрації стану справ" єврокомісар назвав блокування Верховної Ради.

"І це особливо розчаровує після обнадійливої резолюції про європейський порядок денний, проголосованої різними політичними силами. Україні потрібна влада, яка створить середовище, сприятливе для діалогу, так само як їй потрібна і конструктивна опозиція, яка може повністю взяти на себе відповідальність перед українським народом. Між тим, є ряд подій, які йдуть врозріз із духом зобов'язань, взятих на саміті", - заявив він.

Подіями, що "йдуть у розріз з духом зобов'язань" Фюле назвав позбавлення чотирьох депутатів їх мандатів, яке "грунтується на оспорюваному або вибірковому застосуванні законодавчих положень", ситуацію навколо Сергія Власенка.

"Недавні події в черговий раз наголосили на терміновій необхідності проведення судової реформи та реформи у відношенні виборів", - переконаний європейський комісар.

Крім того, Фюле нагадав і про те, що на "серйозні систематичні проблеми у функціонуванні української судової системи, зокрема, щодо поділу влади" вказав і Європейський суд з прав людини у своєму недавньому попередньому рішенні.

Нагадаємо, європейські депутати напередодні засідання Європарламенту (13 березня) з питань України заявили, що засмучені ситуацією в країні, дехто вважає, що український уряд їх обманює.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 958 | Додав: adminA | Теги: Луценко, асоціація, тимошенко, Фюле | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]