Чт, 2024-04-18, 12:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:19
На українських дипломатів напали у Лівії
Інші останні Українці в світі

У Лівії на українських дипломатів невідомі скоїли напад. Про це 24 травня повідомила керівниця прес-служби МЗС України Альона Ващенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"22 травня недалеко від Тріполі було здійснено збройний напад на співробітників посольства України в Лівії. Внаслідок нападу постраждали, зокрема, посол, консул і ще один співробітник диппредставництва", - повідомила Ващенко.

За її словами, в результаті нападники відібрали у дипломатів автомобіль, гроші, документи і предмети особистого користування. Ващенко зазначила, що наразі дипломати перебувають у Тріполі в безпеці і відновлюють документи.

"Автомобіль вдалося повернути, представники Тріполі займаються його відновленням і відновленням документів, щоб наші дипломати могли повернуться в Туніс", - додала дипломат.

У МЗС пояснили, що українські дипломати поверталися з Тріполі в Туніс (тут тепер розмістилося українське посольство, евакуйоване з Лівії через бойові дії).

Дипломати прибули до Лівії 18 травня з метою надання консульської допомоги затриманим українцям: групі з чотирьох чоловік, що перебувають на колишній авіабазі з серпня 2011 року, а також двом членам екіпажу "Сан ойл-1", які були затримані у січні 2015 року.

Крім того, працівники МЗС здійснювали консульську допомогу українцям, які працюють у Лівії лікарями.

"Наші дипломати відвідали співвітчизників, затриманим привезли предмети першої необхідності, медичні препарати і харчові продукти, а морякам також надали змогу поспілкуватися по телефону зі своїми рідними", - додала Ващенко.

У зв'язку з інцидентом 22 травня в МЗС України був викликаний посол Лівії в Україні, якому вручена нота з вимогою негайно розслідувати події та притягнути до відповідальності винних.

Нагадаємо, у березні 2015 року у Лівії бойовики "Ісламської держави Іраку і Леванту" (ІДІЛ) викрали іноземних медиків, серед яких виявилися громадяни України. Пізніше їх відпустили.

У 2011 році лівійські повстанці затримали 24 співробітників лівійсько-російської нафтової сервісної компанії TAHARA, з-поміж яких було 2 росіянина, 3 білоруса, решта - українці. Бойовики звинуватили робітників у пособництві колишньому лідеру Лівії Муаммару Каддафі.

24 серпня 2014 року їх було звільнено з полону та переправлено до Москви, а згодом – до Києва. Один з українців не дожив до звільнення. Чотири українці ще залишаються у полоні лівійських бойовиків угруповання "Місурата".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1078 | Додав: adminA | Теги: Лівії, українських дипломатів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]