Ср, 2024-04-24, 07:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:37
На Україну очікують паводки, найскрутніше буде на Заході
Інші останні Надзвичайні новини
В Україні критична ситуація під час проходження максимальних рівнів весняного водопілля очікується у Волинській, Житомирській та Рівненській областях. Про це заявив директор Українського гідрометеорологічного центру (Гідрометцентру) Микола Кульбіда на брифінгу, передає РБК-Україна.

"Початок весняного водопілля, можна сказати, вже настав. Але це початок розвивається дуже повільно. Складна ситуація очікується на Поліссі - це в межах Волинської, Житомирської та Рівненської областей", - заявив Кульбіда.

За його словами, вже сьогодні на деяких ділянках річки Прип'ять досягнуті критичні позначки, і ситуація буде тільки ускладнюватися.

Разом з тим Кульбіда зазначив, що менш складною, але все одно складною гідрологічна ситуація буде на території Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Вінницької, Чернігівської та Київської областей. У цих областях не виключене формування найвищих за всю історію спостережень рівнів води весняного водопілля.

Мінінфраструктури вже встановило на українській ділянці Дунаю критичні рівні підйому води: в районі м. Вилкове - 155 см, м. Ізмаїл - 450 см і м. Рені - 570 см. Морська пошуково-рятувальна служба і порти - як морські, так і річкові - приведені в режим постійної готовності.

Втім, складної метеоситуації на найближчий тиждень не прогнозують. За словами Миколи Кульбіди, на поточному тижні очікуються невеликі дощі з температурним режимом на 1-2 градуси нижче норми. Конкретно для західних областей прогнозують щоденні невеликі та помірні дощі.

Незначні потепління і дощі в Україні почалися 30 березня. Після аномального снігопаду наприкінці березня для столиці актуальним стало питання можливого підтоплення деяких територій. За минулу добу в оперативний штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій вже надійшло 6 повідомлень про підтоплення.

За оцінками Гідрометцентру, максимальний рівень весняного водопілля в Києві може становити від 650 до 710 см вище нуля. Директор Гідрометцентру Микола Кульбіда пояснив, що ці показники не є критичними, і побоюватися паводку не варто. У той же час Гідрометцентр рекомендує на Канівському та Київському водосховищах про всяк випадок знизити рівень води.

Як відомо, Держслужба з надзвичайних ситуацій прогнозує водопілля в 2013 році на рівні середньорічного. 30 березня у КМДА оприлюднили перелік вулиць столиці, яким загрожує підтоплення. 31 березня в КМДА оголосили про створення цілодобових груп з моніторингу паводкової ситуації, закликали до допомоги волонтерів та розповсюдили коротку інструкцію з правилами поведінки під час повені.

Фракція "Батьківщина" виступає за заслуховування Верховною Радою звіту Кабінету міністрів про заходи щодо боротьби з водопіллям на засіданні 2 квітня. Про це на засіданні погоджувальної ради Ради розповів глава фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Азаров каже, що сильних повеней не буде

Танення снігу в Києві не очікується миттєво, воно розтягнуто в часі на 10-15 днів, але влада все одно готується до паводку. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, передає "Інтерфакс-Україна".

"Є заспокійливі фактори, які говорять про те, що танення снігу не буде миттєвим, тому що очікуються не такі вже високі температури, з мінусом вночі. Ніяк зима не хоче йти", - сказав він.

"Це буде сприяти тому, що не буде такого різкого потепління, яке завжди призводить до великих потоків води. У нас за часом на 10-15 днів все буде розтягнуто", - сказав Азаров.

У той же час прем'єр констатував, що Київ серйозно готується до повені.

"Зараз вживаються всі можливі технічні заходи, підтягуються до Києва велику кількість техніки, більше 70 насосних станцій, вони встановлюються зараз там, де можливе підтоплення вулиць", - сказав Азаров.

Він також повідомив, що на період водопілля у Держслужбі з надзвичайних ситуацій буде працювати цілодобова інформаційна служба.

"Я прийняв рішення, що в ДСНС буде цілодобово працювати на період паводку інформаційна служба, яка буде інформувати, отримувати сигнали наших людей і приймати оперативно заходи", - сказав Азаров.

Прем'єр визнав, що під час снігопадів суттєвою недоробкою влади була відсутність належним чином організованого інформування населення.

У Кабміні запевняють, що ситуація з підтопленням - під контролем

Перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявив, що передбачені усі необхідні дії задля недопущення руйнівних наслідків повені в Україні. Водночас, до Києва скерували зведений загін рятувальників Дніпропетровської області.

Як повідомив сьогодні, 1 квітня, на Погоджувальній раді лідерів фракцій та голів комітетів парламенту Арбузов, уряд вже вжив всіх необхідних заходів.

"Я хочу запевнити громадськість, що необхідні наради вже проведено, необхідні дії заплановані", - заявив він.

Водночас, в Державній службі з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області повідомили, що через загрозу підтоплень у Київ перекинули рятувальників із Дніпропетровщини.

"З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов'язаних з можливим підтопленням в районах Києва, до столиці скерували зведений загін рятувальників Дніпропетровської області", - зазначили в ДСНС.

У загін входить 6 одиниць техніки, 30 осіб особового складу та 14 одиниць насосного обладнання.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 1901 | Додав: adminA | Теги: україна, захід, паводки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]