Пт, 2024-04-19, 07:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:02
На утримання курсу долара влада "спустила" 16 мільярдів за два роки , стверджує Пинзеник
Інші останні Економічні новини
Від середини 2011 року Україна витратила 16 мільярдів доларів із золотовалютних резервів на утримання валютного курсу. Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив екс-глава Мінфіну, народний депутат Віктор Пинзеник.

За його словами, тепер Україна "стала заручником ситуації, коли тримати курс долара можливо лише за рахунок нових позик".

"Сьогодні нічого екстраординарного не відбувається. Хочу наголосити – "недобрі речі" відбуваються вже четвертий рік поспіль, які потребують адекватних професійних дій. Не таких, як введення податку на валюту чи податку на експорт. Професійне рішення має бути таке – на ситуацію має реагувати курс, він не може стояти", - заявив Пинзеник.

"Це абсурд – чотири роки курс тримають на 7,99 грн/долар. Не є геройством утримувати курс. У середині 2011 року Україна мала золотовалютні резерви на рівні 38,4 мільярда доларів, на сьогодні – 22. Де ділися 16 мільярдів? На утримання курсу. З початку року на це втратили 3 мільярди доларів. Це – неприпустима розкіш для України, яка не має права витрачати резерви, тим більше що вони сьогодні дуже низькі стосовно короткотермінових боргів", - заявив екс-глава Мінфіну.

"Абсолютно очевидно – що пізніше курс долара "відпустять", то більше наражаються на ризики і серйозні проблеми. Це не означає, що курс має рухатися лише в один бік. Він має реагувати на ринкову ситуацію", - пояснив він.

При цьому він зауважив, маючи на увазі події на валютному ринку у 2008 році, що треба відрізняти "спекулятивні речі, які не мають об'єктивних причин, а за ними стоять не професійні, а якісь інші дії, що призводять до таких спекуляцій".

"Ні Америка, ні Європа не бояться, коли курс змінюється, а в Україні чомусь бояться зробити абсолютно очевидний, фундаментальний крок (відпустити курс долара). Але Україні не уникнути цього кроку", - підсумував Пинзеник.

Зазначимо, за 16 років свого існування українська гривня подешевшала вчетверо.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 930 | Додав: adminA | Теги: Пинзеник, утримання курсу долара, влада, два роки, 16 мільярдів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]