Пт, 2024-03-29, 06:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:19
На виборах українські ультранаціоналісти показали несподівану силу - The New York Times
Інші останні Іноземна преса про Україну
Олега Тягнибока 8 років тому позбавили депутатського мандата Ради за заяви, що в роки Другої світової війни українці хоробро воювали з москалями, німцями, євреями і "іншою нечистю", а в наш час в Україні править "єврейсько-російська мафія", нагадує The New York Times. І ось тепер Тягнибок готується повернутися в Раду вже не як член більш широкої коаліції, а як лідер ультранаціоналістичної партії "Свобода", яка отримала 38 з 450 мандатів, повідомляє журналіст Девід Хершенхорн.

Успіх "Свободи" на виборах, якого ніхто не очікував, викликав тривогу. "Ізраїль вже виступив із застереженнями про зростання антисемітизму і ксенофобії в Україні", - зазначає видання.

"Свобода" - не антисемітська партія, не ксенофобська, не антиросійська, не антиєвропейська. "Свобода" - просто і всього лише проукраїнська партія. І крапка", - запевнив, зі свого боку, Тягнибок в нещодавньому інтерв'ю газеті.

На думку автора коментаря, не все так просто. Тягнибок користається настроями українців - невдоволенням з приводу економічного застою і дедалі більшим розчаруванням в уряді Януковича.

У ток-шоу на телебаченні Тягнибок робить наголос на суверенітеті й остерігає від повзучого впливу Росії. "Більшість глядачів, напевно, навіть не запідозрять, що серед членів його партії є відверті неонацисти, є й інші - хто не любить, щоб їх так називали, але все ж сповідують затяту ненависть до євреїв, гомосексуалістів, а надто до росіян", - пише автор.

На думку експертів, той самий підхід успішно практикують лідери ультраправих у багатьох європейських країнах: так, в Угорщині, Польщі та Румунії ультраправі партії перестали вважатися маргінальними.

"Звичайне явище для цих партій - мати фасадний імідж і закулісну програму. Внутрішній дискурс (хоча нам залишається лише підозрювати) набагато більш радикальний і ксенофобський, ніж те, що ми бачимо", - каже Андреас Умланд (Національний університет "Києво-Могилянська академія", Київ).

Хоч як би там було, Тягнибок каже, що у "Свободи" абсолютно позитивна програма: "Наші погляди - це любов. Любов до нашої землі. Любов до людей, що живуть на цій землі". "Ми створили політичну партію для захисту прав українців, але не на шкоду представникам інших народів", - стверджує він.

Деякі виборці проголосували за "Свободу", визнавши її найсерйознішою загрозою Януковичу. Багато хто каже, що не вважає цю партію екстремістською. Сам Тягнибок напередодні виборів підписав угоду про співпрацю з "Батьківщиною" Тимошенко та іншими опозиційними партіями, йдеться в статті.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: The New York Times, українські ультранаціоналісти, силу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]