Чт, 2024-04-25, 01:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:18
На "війну" з корупцією в Україні ЄБРР відряджає фахівця зі Швейцарії
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
На запрошення Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), який серйозно взявся за покращення інвестиційного клімату в Україні, приїде експерт зі світовим ім'ям, президент Базельського інституту управління Марк Піт - щоб розробити антикорупційний план для української влади.

Ще 5 лютого президент банку Сума Чакрабарті на зустрічі з президентом України Віктором Януковичем отримав обіцянку, що Київ буде працювати в цьому напрямку - інакше обсяг вкладень ЄБРР, найбільшого інвестора в економіку України, скоротиться. Тоді Янукович пообіцяв створити незалежний орган для розгляду скарг бізнесу з приводу дій влади. Але ЄБРР готовий піти далі, повідомляє Forbes.ua.

На запрошення банку в середині квітня до Києва приїде експерт по боротьбі з корупцією Марк Піт, повідомили виданню два незалежних джерела, одне з яких працює в апараті Кабміну. Завдання Піта - розробити план розв'язання проблеми корупції для України.

Базельський інститут управління спеціалізується на дослідженні методів боротьби з корупцією в бізнесі та державних органах, впровадженні кримінального законодавства, боротьбі з відмиванням грошей і розшуку вкрадених активів. Серед відомих розробок інституту, до прикладу - Basel AML Index, що оцінює країни за рівнем схильності до відмивання грошей та прозорості фінансових потоків.

Сам 60-річний Піт - професор кримінального права, який усе життя присвятив дослідженню причин, механізмів "роботи" і способів боротьби з корупцією у всіх її проявах. На початку своєї кар'єри розробляв у швейцарському Міністерстві юстиції і поліції законодавство боротьби з відмиванням грошей, організованою злочинністю та корупцією, потім працював в FATF, з 1990 року очолює робочу групу Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з проблем хабарництва, а з 2008 року консультує Світовий банк.

В Україні плануються зустрічі Піта з усіма зацікавленими сторонами - членами уряду і бізнесу, зокрема з міністром доходів і зборів Олександром Клименком, головою Мінфіну Юрієм Колобовим і Мінекономіки Ігорем Прасоловим.

Результатом зустрічей повинні стати детальні рекомендації Піта для уряду України, впровадження яких дозволило б покращити ситуацію в цьому питанні. У фінальному результаті, на основі порад фахівця, уряд, бізнес і ЄБРР, як очікується, домовляться про спільну роботу з проблеми боротьби з корупцією.

Раніше повідомлялося, що у парламентському Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією відзначили наявність "величезної кількості законопроектів з корупційною складовою", у зв'язку з чим запропонували Верховній Раді піддавати антикорупційній експертизі всі проекти законодавчих актів.

Західні ЗМІ не розуміють - як з таким хабарництвом в Україні ще залишаються гроші

В Україні таке розвинене хабарництво, що західним журналістам годі зрозуміти, як ще якісь гроші залишаються в державному бюджеті, йдеться в публікації журналу The Economist, передає "Українська правда".

"Олігархи ставляться до України, як до дійної корови. Хабарництво настільки поширене, що складно зрозуміти, як ще якісь гроші залишаються в бюджеті", - пише видання.

За словами іноземного оглядача, Україна "нагадує автомобіль в тумані без світла і без карти".

"З президентом Віктором Януковичем на чолі і його головним суперником Юлією Тимошенко у в'язниці, Україна вочевидь не є демократичною. Проте це і не диктатура", - зазначає видання.

На думку журналістів, "політична влада радше є засобом збагачення, а не управління".

"Вуличні протести рідкісні не через страх перед репресіями, а тому що Україна все більш розпорошується", - впевнені в The Economist.

Проте видання вважає, що наразі Янукович політично уже не такий сильний, як здається на перший погляд.

"На останніх парламентських виборах у жовтні його Партія регіонів отримала лише 30%..." - зазначається в статті.

За словами видання, опозиційні партії сумарно набрали на парламентських виборах понад 50% голосів.

Проте видання критикує й українську опозицію.

"Опозиційні політики є продовженням бізнес-груп, з якими вони декларують боротьбу", - йдеться в статті.

Раніше повідомлялося, що, за словами старшого наукового співробітника Інституту соціології НАНУ Андрія Зуткіна, більшість українців відчувають нестачу порядку і дотримання законів у країні, проте чимало громадян готові порушити закони заради особистої користі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: фахівець зі Швейцарії, війна з корупцією в Україні, ЄБРР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]