Пт, 2024-04-19, 19:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:23
На Волині обурені позицією Польщі. А СБУ займеться "депутатами-зрадниками"
Інші останні Політичні новини

Народний депутат України від Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Ірина Фаріон скерувала до голови Служби безпеки України та голови Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України депутатське звернення щодо наявності ознак державної зради у діях 148 народних депутатів України, які звернулися до Сейму Республіки Польща з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу. Про це повідомили у прес-службі Всеукраїнського об’єднання "Свобода".

Зокрема, Фаріон вимагає від СБУ здійснити перевірку наявності в діях депутатів ознак державної зради та притягнути винних осіб до відповідальності. Від Регламентного комітету ВР "свободівка" вимагає перевірити, чи такими діями 148 парламентарів не порушили присяги народного депутата.

"Звернення 148 народних депутатів України до Сейму Республіки Польща з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу та засудити злочинні діяння українських націоналістів викликало широкий суспільний резонанс не тільки в Україні, а й в усьому світі. Історія не знає подібних прецедентів, щоби народні депутати, які отримали мандат від українського народу, намагалися дискредитувати свою націю й свою державу. Вперше у світовій історії державні діячі однієї країни звернулися до іншої з проханням публічно принизити їхню націю, їхніх героїв. Цей вчинок є відвертою підривною діяльністю проти України. Підписанти принесли в жертву честь і гідність України і стали на шлях національної зради", – заявляє Фаріон.

Депутат також додала, що трагічність української історії полягає насамперед у тому, що всередині країни завжди перебуває антидержавне і антиукраїнське лобі. "Тепер воно сягнуло кульмінації – у всій своїй здеградованості, потворності й негідництві. Якщо суспільство не дасть цим виродкам відсічі, то тоді складно собі уявити, що українці матимуть перспективу", – констатувала Фаріон.

5 липня 148 із 450 депутатів Верховної Ради України підписали листа до депутатів польського Сейму, в якому закликали визнати Волинську трагедію "геноцидом" поляків. Звернення підписали 119 депутатів від Партії регіонів, 23 – від КПУ та 6 позафракційних.

Волинська облрада назвала резолюцію Сейму і Сенату з приводу Волинської трагедії шовіністичною

Волинська обласна рада засудила резолюцію Сенату і Сейму Польщі з приводу Волинської трагедії як "антиукраїнську, шовіністичну".

"Ми, депутати Волинської обласної ради, засуджуємо прийняту Сенатом і Сеймом Республіки Польща антиукраїнську, шовіністичну резолюцію з приводу подій 1943 року на Волині. Назвавши дії українців, які вели боротьбу на своїй етнічній території за власну незалежність проти різних окупантів, "етнічними чистками з ознаками геноциду", поляки поставили під сумнів основоположне право кожного народу на самовизначення та опір проти агресорів", - йдеться в прийнятому на засіданні облради в понеділок, 15 липня, зверненні до жителів Волинської області, текст якого цитує прес-служба Волинської облорганізації ВО "Свобода".

Депутати облради вважають, що свідомо ігноруючи і замовчуючи історичну правду, масові етнічні чистки з боку польських збройних формувань на території Волині, Холмщини та інших територій, "польська сторона відійшла від принципів взаємного прощення, рівноправності, добросусідства".

На їхнє переконання, своєю резолюцією Польський Сейм "намагається перекреслити всі напрацювання в напрямку українсько-польського порозуміння, досягнуті за останні 20 років".

"Вважаємо, що формулювання, прийняті польською стороною в офіційному документі, є викривленими, односторонніми, антиукраїнськими і свідомо спотворюють тодішню дійсність. Польські парламентарі вдаються до маніпуляцій і посилаються на сфабриковані і досить сумнівні факти, які не віддзеркалюють справжньої картини подій на Волині та в Західній Україні в роки Другої світової війни", - підкреслюється у зверненні Волинської облради.

У документі також наголошується, що "ґрунтуючись на недостовірних, тенденційних джерелах, польські політики нав'язують нам свою версію подій на Волині, яка покликана дискредитувати право українців на власну державу".

"Ми ще раз підкреслюємо польській стороні: українці не воювали під Варшавою або Краковом, а боролися за свою незалежність на власній землі", - акцентують волинські депутати.

Вони впевнені, що позиція польського парламенту "не тільки не має нічого спільного з історичною правдою", а й іде врозріз з політикою примирення, рівноправності і добросусідства і "погрожує зірвати взаєморозуміння між двома націями".

"Своїми непродуманими діями частина польських політиків розпалює нове протистояння", - застерігають у Волинській облраді.

За інформацією прес-служби ВО "Свобода", звернення підтримали 64 депутати.

Нагадаємо, 20 червня Сенат Польщі назвав трагічні події на Волині "етнічною чисткою з ознаками геноциду". Схожий проект резолюції щодо Волинської трагедії розглядає також Сейм Польщі. У тексті документа є таке саме визначення трагічних подій на Волині - "етнічна чистка з ознаками геноциду".

12 липня Сейм Польщі не підтримав поправку опозиції про застосування формулювання "геноцид" при розгляді резолюції у 70-ту річницю Волинської трагедії.

До трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років в Україні та Польщі різне ставлення. Польська сторона покладає відповідальність за вбивства цивільного населення тільки на ОУН і УПА, а українська наполягає на взаємній відповідальності за ці злочини обох сторін та врахуванні зовнішніх, а також тих, що мали місце раніше, чинників. Польські історики переконують, що в результаті етнічних чисток життя втратили 100-130 тисяч поляків і 5-15 тисяч українців. Натомість в Україні кажуть про кілька десятків тисяч вбитих поляків та більш ніж десять тисяч українців.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 946 | Додав: adminA | Теги: Волині . позицією Польщі. депутатам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]