Чт, 2024-03-28, 21:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:25
На Землі станеться найсильніша за останні 150 років магнітна буря
Інші останні Іншомовні новини

На Сонці в ніч проти понеділка стався потужний рентгенівський спалах, що супроводжувався викидом плазми, уже ввечері у вівторок на Землі може початися мала магнітна буря. Про це повідомив керівник центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери й поширення радіохвиль РАН Сергій Гайдаш.

"За лімб (край Сонця) вийшла нова активна область із номером 1429, напередодні вдень вона стала джерелом тривалого спалаху класу М3.3, а в ніч проти понеділка видала спалах класу Х1.1", — сказав Гайдаш, передає РИА "Новости".

Спалахи на Сонці залежно від потужності рентгенівського випромінювання діляться на п'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі у 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.

За словами Гайдаша, спалах такої потужності востаннє спостерігали 27 січня, коли активна область 1402 стала джерелом спалаху класу X2.

"Починаючи з вечора 6 березня, можна очікувати приходу ударної хвилі та початок магнітної бурі. Вже зараз триває мале протонне зростання — зростання потоку протонів на околицях Землі", — сказав науковець.

Він зазначив, що активна область 1429 може принести ще багато сюрпризів.

"Судячи з поведінки цієї активної області, можна очікувати нових сильних спалахів. Зараз геоефективність її досить низька, але тим не менш, буде підвищуватися в міру обертання Сонця навколо осі", — сказав Гайдаш.

Сонячні бурі характеризуються спалахами, які супроводжуються різким сплеском електромагнітного випромінювання. Метеочутливі люди можуть відчувати погіршення самопочуття, тому лікарі рекомендують їм в такі дні уникати підвищених навантажень.

Спостереження з космічної обсерваторії NASA SDO (Solar Dynamics Observatory) свідчать, що потужні вибухові процеси на Сонці - сонячні спалахи - приносять до межі земної атмосфери втричі більше енергії, ніж вважалося раніше.

Наприкінці червня 2011 року британські астрофізики попередили уряд країни про те, що в найближчі 18 місяців на Землі станеться найсильніша за останні 150 років магнітна буря, викликана масштабними спалахами на Сонці. А найсильніша за останні п'ять років магнітна буря почалася на Землі в ніч проти 6 серпня 2011 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іншомовні новини | Переглядів: 1029 | Додав: nowyny | Теги: сонце, спалах, магнітна буря, земля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]