Ср, 2024-04-24, 03:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:19
На знак протесту проти поширення її особистої інформації Тимошенко відмовилася від процедур
Інші останні Політичні новини

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко, яка перебуває на лікуванні в Центральній клінічній лікарні Укрзалізниці №5 в Харкові, відмовилася від проведення процедур, повідомив заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Було зафіксовано німецьким лікарем, що Юлія Володимирівна відмовилася від проведення процедур. Це було заактовано. Протягом сьогоднішнього дня заходили ще фахівці, і було отримано відмову", - сказав заступник міністра на брифінгу журналістам у вівторок біля будівлі ЦКБ №5.

За його словами, Тимошенко мотивувала свою відмову від процедур тим, що в понеділок низка засобів масової інформації оприлюднили її розпорядок дня.

Як повідомив Толстанов з посиланням на слова німецького лікаря Лутца Хармса, який лікує екс-прем'єра, Тимошенко ухвалить рішення про відновлення або відмову від поновлення процедур після зустрічі з донькою і адвокатом.

У свою чергу, дочка Тимошенко Євгенія підтвердила, що її мама відмовилася від проведення процедур "на знак протесту" проти поширення особистої інформації без її згоди. "Вчора заступник міністра охорони здоров'я та Пенітенціарна служба оприлюднили графік лікування моєї мами. Це не було погоджено ні з доктором Хармсом, ні з моєю мамою. Ми сьогодні подаємо скаргу до Європейського суду про порушення ст.8 Європейської конвенції з прав людини у зв'язку з поширенням особистої інформації без згоди людини", - сказала донька Тимошенко журналістам.

На її думку, оприлюднення графіка процедур та вільного часу Тимошенко напередодні було зроблено для того, щоб у вівторок прокуратура у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, де розглядається касація на вирок у "газовій справі", могла попросити про перенесення слухання справи, пославшись на те, що екс-прем'єр проходить курс лікування.

Донька Тимошенко заявила також, що вважає поширення інформації про графік лікування та вільний час її матері не єдиним порушенням її прав. "Чому її охорона - чоловіки? Чому у всіх приміщеннях, і там де проходить терапія, стоять приховані камери? Чому її розпорядок дня оприлюднюють без її згоди?" - підкреслила дочка екс-прем'єра.

Вона не змогла відповісти, в якому випадку її мати готова відновити процедури і припустила, що цією інформацією володіє Хармс, брифінг якого заплановано на 15.00.

Як повідомлялося, Вищий спецсуд на засіданні у вівторок відклав розгляд касації на вирок Тимошенко до 26 червня поточного року і аргументував це рішення відсутністю в залі суду засудженої і необхідністю вивчення додаткових документів.

Представники ПАРЄ відвідають Тимошенко в харківській лікарні 16 травня

Представники Парламентської асамблеї Ради Європи відвідають екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко в харківській лікарні в середу, 16 травня.

За інформацією прес-служби Генеральної прокуратури, 15 травня відбулася зустріч заступника генпрокурора Анатолія Пришка зі співдоповідачками комітету ПАРЄ з питань дотримання обов'язків і зобов'язань країнами-членами Ради Європи Марієттою де Пурбе-Лундін та Маіліс Репс, а також секретарем комітету Басом Кляйном, які перебувають із робочим візитом в Україні.

Під час зустрічі представник керівництва Генпрокуратури коротко поінформував про зміни, які відбулися в Україні після останнього їхнього візиту. "Крім того, на підтвердження слів генпрокурора України Віктора Пшонки, який під час минулої зустрічі зі співдоповідачами висловив свою готовність сприяти організації відвідування представниками ПАРЄ Тимошенко, така зустріч відбудеться завтра в м. Харкові", - повідомила прес-служба.

Німецького лікаря, який лікує Тимошенко, згодом замінить його колега

Лікар екс-прем'єра Юлії Тимошенко, представник берлінської клініки "Шаріте" Лутц Хармс не перебуватиме в Харкові протягом усього часу лікування екс-прем'єра.

"Я не буду тут перебувати увесь час. Мене замінить моя колега", - сказав доктор Хармс журналістам у вівторок на брифінгу біля Центральної клінічної лікарні №5 Укрзалізниці в Харкові, де Тимошенко проходить курс лікування.

Він зазначив, що ця заміна була запланована спочатку і ніяк не пов'язана з сьогоднішньою відмовою екс-прем'єра від проведення процедур на знак протесту проти оприлюднення інформації про її розпорядок дня.

Хармс також не зміг назвати дату свого від'їзду. "Рішення ще не ухвалено", - сказав він, уточнивши при цьому, що колега, яка приїде йому на зміну, буде жінкою.

Лікар з німецької клініки "Шаріте" Лутц Хармс, який безпосередньо курирує лікування екс-прем'єра України Юлії Тимошенко, вважає за необхідне перевірити, чи має сенс подальше лікування його пацієнтки.

"Вона закінчила голодування. Щодо харчування є певний прогрес. З іншого боку, в даний час у зв'язку зі сформованими обставинами постійного спостереження лікування стало проблематичним, тому що досить складно побудувати відносини між лікарем і пацієнтом. Не можна залишитися один на один з пацієнтом", -сказав Хармс на брифінгу у вівторок біля ЦКБ №5 Укрзалізниці в Харкові.

Він підкреслив: "Ситуація стала проблематичною після того, як в останні дні конфіденційні плани лікування випливли в пресі. Ситуація, яку в більшості країн годі уявити. Тому довіра, якої ми досягли, була суттєво погіршена. Виникла ситуація, в якій доцільно перевірити, чи має сенс продовження лікування".

Лікар пояснив, що терапія ефективна в тому разі, коли пацієнт розслаблений.

"Якщо на неї в приміщенні спрямовані камери і ніколи не знаєш, хто сидить за монітором і в приміщенні ти не один, це, звичайно не та ситуація, в якій ти можеш розслабитися. Довіри до влади не було спочатку, і публікації погіршили це", - підкреслив доктор Хармс.

За його словами, можливість продовження лікування Тимошенко залежить не лише від нього, а й від екс-прем'єра.

"Вона, природно, схвильована, ця стресова реакція не дає позитивного ефекту. Ми чекаємо, коли пройде стрес. І все залежить від того, чи захоче пані Тимошенко продовжувати лікування", - зазначив німецький лікар.

На запитання, як довго він готовий чекати на рішення Тимошенко, він сказав: "У мене багато терпіння".

Лікар відмовився відповідати на запитання, з ким йому важче працювати - з екс-прем'єром чи співробітниками пенітенціарної служби. Водночас, відповідаючи на запитання, чи відчував він тиск на себе з боку пенітенціарної служби, Хармс зазначив: "Закони в'язниці діють, і мені складно відчувати себе вільним".

Відповідаючи на запитання, чи вважає він за доцільне проведення зустрічі Тимошенко з представниками ПАРЄ з урахуванням нинішнього стану здоров'я екс-прем'єра, доктор Хармс сказав, що не скасовував би це спілкування: "Я не скасовував би цю зустріч. Вона важлива для неї".

Лікар німецької клініки, який лікує Тимошенко, заявив, що не піддається тиску з боку БЮТ

Лікар німецької клініки "Шаріте" Лутц Хармс, який перебуває в Харкові для лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко, спростовує інформацію про те, що він піддається тиску з боку членів партії "Батьківщина".

"Я чув, що по радіо повідомили, що я піддаюся тиску з боку членів партії Тимошенко. Звучало слово "тероризують". Такого я ніколи не говорив. І якщо це було поширене, це повна брехня", - сказав він під вівторок на брифінгу біля ЦКБ №5, де екс-прем'єр проходить курс лікування.

Хармс також вкотре підкреслив, що передбачувана зміна лікуючих лікарів Тимошенко ніяк не пов'язана зі сформованою ситуацією.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1142 | Додав: adminA | Теги: процедур, особистої інформації, протесту, Тимошенко відмовилася | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]