Чт, 2024-04-25, 18:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:27
Набрала чинності Угода про зону вільної торгівлі СНД
Інші останні Економічні новини
Угода про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав для України, Росії та Бєларусі набула чинності. Угодою визначається, що сторони не застосовують у відношенні один одного мита та інші їм еквівалентні платежі за винятком перерахованих у доповненнях до угоди вилучень, передає "Українські новини".

До складу вилучень включені мита на поставку цукру в Росію, Бєларусь, Казахстан і Молдову: для країн Митного союзу вона буде становити 340 доларів/тонна (без строку обмеження), для Молдови - 75% від митної вартості до 2015 року.

Також у список вилучень включено мито в розмірі 50% від митної вартості на поставки в Україну цукру з Митного союзу і Молдови.

Росія зберегла експортне мито на природний газ в 30%, але із застереженням, що для України буде діяти спеціальна формула.

Україна зберігає для себе експортні мита на феросплави, металобрухт і насіння соняшнику в розмірі, закріпленому в домовленостях із Світовою організацією торгівлі.

Крім того, угода передбачає свободу транзиту, але із застереженням, що під дію положень, які регулюють транзит, не підпадає транзит трубопровідним транспортом.

Сторони зобов'язалися протягом 6 місяців після набрання чинності цієї угоди почати переговори з підготовки окремої угоди про транзит трубопровідним транспортом.

Угода надає сторонам можливість уводити антидемпінгові та захисні мита, але регулює процедуру консультацій, необхідних для цього.

Спірні питання між сторонами виносяться на розгляд або Економічний суд СНД (перебуває в Мінську, Бєларусь), або спеціально створеної комісії експертів.

Зазначимо, керівники урядів країн СНД, зокрема прем'єр-міністр України Микола Азаров, підписали договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності ще рік тому, 18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі. Згоду щодо цього документу було досягнуто раніше в той же день на зустрічі глав урядів СНД. Тоді ж договір підписали також Росія, Бєларусь, Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова і Киргизстан. Договір не підписали Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан. Разом із тим, було заявлено, що ці країни планують приєднатися до нього.

24 липня 2012 року Віктор Янукович запропонував Верховній Раді ратифікувати угоду про зону вільної торгівлі Співдружності Незалежних Держав.

30 липня Верховна Рада ратифікувала Договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД. За таке рішення на позачерговій сесії проголосували 260 народних депутатів.

Позиція ЄС у питанні ратифікації договору неоднозначна. Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра у лютому цього року заявляв, що існування зони вільної торгівлі з СНД та рівночасно з Євросоюзом – річ неможлива.

Нещодавно в представництві ЄС в Україні повідомили, що їхня позиція залишається незмінною - на відміну від вступу до Митного союзу, ратифікація ЗВТ у СНД не перешкоджає підписанню аналогічного документа з Євросоюзом. Таку тезу висловило і джерело в Єврокомісії.

"Україна для нас дуже важлива, але ми не маємо права вказувати вам, як чинити. ЄС виходить з міркування, що українська влада сама розуміє, до яких наслідків можуть призвести її кроки", - підкреслив співрозмовник.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1142 | Додав: adminA | Теги: чинності Угода, зону вільної торгівлі СНД | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]