Сб, 2024-04-20, 03:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:49
НАБУ: "амбарна книга" ПР і підписи Охендовського справжні
Інші останні Кримінальні новини

  Досудове розслідування зібрало достатньо доказів, якими підтверджується оригінальність "амбарної книги" Партії регіонів, переданій колишнім першим заступником глави Служби безпеки України Віктором Тріпаком в Національне антикорупційне бюро (НАБУ).

Як повідомила прес-служба НАБУ, про це свідчать висновки низки почерковедческих експертиз, які підтверджують справжність підписів низки осіб, а також "численні свідчення осіб, які особисто виконували записи і ставили підписи в "амбарний книзі" за отримання готівкових коштів".

Також НАБУ оприлюднило результати почеркознавчої експертизи "амбарної книги" Партії регіонів, які свідчать про достовірність підпису глави Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського в цих записах.

"Висновок експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Міністерства юстиції України, яка замість покладених 10 днів з невідомих причин тривала 3,5 місяця, не підтверджує і в той же час не виключає ймовірність того, що підписи і записи в" амбарний книзі "належать главі ЦВК. Згідно ж іншої експертизи, проведеної Державним науково-дослідним експертно-криміналістичним центром Міністерства внутрішніх справ України (ДНДЕКЦ), підписи і записи від імені підозрюваного в "амбарний книзі" належать саме главі ЦВК", - повідомили в НАБУ.

У Бюро вказали, що ці записи стали підставою для складання підозри щодо Михайла Охендовського.

Що стосується виписок з банківських рахунків, то, за даними слідства, глава ЦВК поповнював свій власний банківський рахунок в ті дні, коли ставив підписи в "амбарний книзі". Так, згідно з однією з записів в "чорної бухгалтерії" 27 вересня 2012 року Охендовський отримав від помічника одного з народних депутатів Партії регіонів 4,7 тисячі доларів, з яких, за версією слідства, відповідно до наявними фінансовими документами, поклав на свій банківський рахунок 4,5 тисячі доларів.

У НАБУ також заявили, що не відповідають дійсності заяви адвокатів підозрюваного про те, що в повідомленні про підозру відсутні відомості про особу, які передаються засобами: "Насправді такі відомості існують і зазначені в повідомленні про підозру".

Детективи НАБУ припускають, що сторона захисту може вплинути на свідків, тому на даному етапі їй відмовлено в наданні інформації про повний перелік зазначених осіб.

Фотокопія висновку судового експерта щодо підписів Охендовського в "амбарний книзі" оприлюднено на сайті НАБУ.

Як повідомлялося, в кінці травня 2016 року було оприлюднено інформацію колишнього першого заступника глави Служби безпеки України Віктора Тріпак, який стверджував, що передав в НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки ряду колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. За його словами, мова йде про так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів із загальними виплатами на суму близько 2 млрд доларів.

НАБУ початок розслідування на підставі заяви Тріпак по ч.4 ст.369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). З даних документів випливає, що Партія регіонів займалася фінансуванням інших політичних сил, в тому числі представлених у Верховній Раді VIII скликання, заявив тоді генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Увечері 13 грудня Охендовському в аеропорту "Бориспіль" вручили повідомлення про підозру в кримінальному провадженні про так званої "чорної бухгалтерії "Партії регіонів. Він підозрюється в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.3 та ч.4 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабарів у великих та особливо великих розмірах особою, яка займає особливо відповідальне становище).

Загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, становить близько 161,7 тисяч доларів, що в еквіваленті по курсу Національного банку України на момент скоєння злочинів склало майже 1,29 млн гривень.

21 грудня Солом'янський районний суд Києва обрав Охендовському запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання до 13 лютого 2017 року: глава ЦВК може залишати територію України тільки з дозволу слідчого. У той же час суд відмовився усувати Охендовського з посади глави ЦВК на 2 місяці, відхиливши клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 742 | Додав: adminA | Теги: Набу, амбарна книга ПР, підписи Охендовського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]