Чт, 2024-03-28, 19:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:13
НАБУ і ГПУ не будуть розслідувати "офшорні схеми" Порошенка
Інші останні Кримінальні новини

Чинний президент не є підслідною НАБУ особою відповідно до законодавства України. Про це заявили у НАБУ у відповідь на запити ЗМІ, чи буде Національне антикорупційне бюро України розслідувати зазначене в матеріалах про "панамські офшори", повідомляємо наступне.

"Відповідно до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" та Кримінального процесуального Кодексу, підслідними Бюро є вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема президент України, повноваження якого припинено", - сказано в роз'ясненні.

"Наголошуємо, що, відповідно до законодавства, чинний президент не є підслідною НАБУ особою і Бюро не має повноважень розпочинати щодо нього досудове розслідування", - наголосили в НАБУ.

"Стосовно інших осіб, згаданих у матеріалах ЗМІ, наразі проводиться аналітична робота з метою встановлення підстав для проведення досудового розслідування", - додали в НАБУ.

Нагадаємо, у неділю, 3 квітня, з'явилася інформація з посиланням на документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca стосовно трьох українців – президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.

Також повідомляється, що Глава НБУ Валерія Гонтарєва до переходу в Нацбанк була бізнес-партнером російського високопосадовця, але після секторальних санкції США і ЄС проти РФ припинила спільний бізнес з російським держфінансистом, який позичав їй десятки мільйонів гривень.

Фахівці Генпрокуратури вивчили інформацію по офшорах Порошенка і не бачать в ній кримінальної складової

У Генеральній прокуратурі України не бачать складу злочину в оприлюдненій в ЗМІ інформації про "панамські документи" щодо президента України Петра Порошенка, підкреслює прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко, пише "Інтерфакс-Україна".

"Генпрокуратура не вбачає складу злочину в інформації, оприлюдненій окремими ЗМІ щодо президента України Петра Порошенка", - сказав Куценко в понеділок, 4 квітня.

За його словами, зазначена інформація була "попередньо вивчена фахівцями Генпрокуратури, які не побачили в ній кримінальної складової".

Ляшко заявив, що ініціює початок процедури імпічменту Порошенка

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що ініціює початок процедури імпічменту президента України Петра Порошенка. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Фракція Радикальної партії ініціює початок процедури імпічменту президента Порошенка в порядку, передбаченому статтею 111 Конституції України. Ми вимагаємо створення в парламенті Спеціальної тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів існування таємних офшорних компаній і рахунків президента України Петра Порошенка", - написав Ляшко.

На його думку, створення Порошенком і Гонтарєвою офшорів – це ухилення від сплати податків, корупційна діяльність, приховування статків, недостовірна інформація в деклараціях держчиновників, здійснення бізнесу на посаді президента. Це зловживання службовим становищем.

"І взагалі верх цинізму - це відкриття офшорних компаній у той час, коли сотні наших бійців гинули в Іловайському котлі в серпні 2014 р.", - висловив лідер РПЛ свою думку.

В ефірі "112 Україна" Олег Ляшко додав, що РПЛ вимагає від спікера парламенту Володимира Гройсмана скликання позачергового засідання Ради, а від Порошенка - розвернути літак на Японію і тримати відповідь перед ВР.

"Радикальна партія, наша фракція в парламенті вимагаємо негайного скликання позачергового засідання парламенту, ухвалення рішення про створення спеціальної тимчасової слідчої комісії у ВР, яка буде розслідувати факти зловживань, факти корупції в діях президента України Петра Порошенка", - говорить Ляшко.

Також Ляшко зазначив, що відмова НАБУ розслідувати дії президента свідчить про його залежності від влади та про імітацію боротьби з корупцією.

Варто зазначити, що наразі в Україні немає закону про імпічмент президента.

Зазначимо, що відповідно до статті 111 Конституції України, президента України може бути усунено з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Питання ініціюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Для проведення розслідування Верховна Рада України створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до складу якої включають спеціального прокурора і спеціальних слідчих. За наявністю підстав Верховна Рада України не менш ніж двома третинами від її конституційного складу ухвалює рішення щодо звинувачення президента України.

Рішення щодо усунення президента України з поста в порядку імпічменту ухвалюється Верховною Радою України не менш ніж трьома четвертими від її конституційного складу після перевірки справи Конституційним судом України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 802 | Додав: adminA | Теги: офшорні схеми Порошенка, НАБУ і ГПУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]